1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veripalvelu

Satakuntalaiset verenluovuttajat ovat maan ahkerimpia – Pori on liikkuvan veripalvelun ykkönen, Rauma neljäs

SPR sulki Porin kiinteän veripalvelutoimiston vuonna 2013.

Satakunnassa liikkuvan veripalvelun luovutustilaisuuksia on noin 40 vuodessa. Kuva: Yle/Linus Hoffman

Satakuntalaiset verenluovuttajat ovat maan aktiivisimpia. Liikkuvan veripalvelun yksiköistä Pori on luovutetun veren määrässä koko maan tilastoissa paras. Neljännellä sijalla on Rauma.

– Satakunta on ollut tilastoissamme hienosti edustettuna jo monta vuotta, kertoo SPR:n Turun veripalvelutoimiston esimies Pekka Kukko.

Satakunnassa liikkuvan veripalvelun tilaisuuksia on vuosittain noin 40. Porissa kaksi kertaa kuussa pidettävä verenluovutustilaisuus kerää paikalle reilut sata luovuttajaa.

– Haasteena niin Porissa kuin muuallakin on O Rh negatiivisen eli hätäveriryhmän luovuttajien aktivoiminen. Heistä on nyt eniten pulaa.

Veren tarve vähentynyt

SPR sulki useita kiinteitä veripalvelutoimistoja kuusi vuotta sitten. Joukossa oli myös Pori. Luovutetun veren määrä on tämän jälkeen noin puolittunut.

Vuonna 2012 Porin toimistolla kävi reilut 5 000 luovuttajaa, nykyisin liikkuvan tilaisuuksissa seurakuntatalolla noin 2 700.

– Vähennystä on kompensoitu sillä, että liikkuvan veripalvelu on lisännyt käyntejä Turun lähikunnissa. Toisaalta verivalmisteiden tarve sairaaloissa on vähentynyt lääketieteen kehittymisen myötä, kertoo SPR:n Turun veripalvelutoimiston esimies Pekka Kukko.

Liikkuva kokeilee ajanvarausta

Porissa liikkuva veripalvelu vierailee kahden viikon välein maanantaisin. Ensi vuodeksi SPR harkitsee myös muita luovutuspäiviä.

– Maanantai säilyy, mutta sen rinnalla on tarkoitus kokeilla muita arkipäiviä. Tänä vuonna kokeilimme kerran keskiviikkoa, mikä oli menestys.

Nuorien verenluovuttajien houkuttelemiseksi liikkuva veripalvelu vierailee syyskuussa Porin yliopistokeskuksessa.

Itä- ja Keski-Suomen alueella liikkuvalla veripalvelulla on meneillään kokeilu, jossa verenluovutustilaisuuteen tullaan ajanvarauksen kautta. Samaa kokeillaan SPR:n Turun veripalvelutoimiston esimiehen Pekka Kukon mukaan jossain vaiheessa myös Porissa.

Veripalvelu rakentaa parhaillaan myös yhteistä tietojärjestelmää sairaaloiden kanssa. Luovuttajille uudistus näkyy ensi vaiheessa sähköisenä terveyskyselynä, jonka voi täyttää jo etukäteen kotona.

Katso tästä (siirryt toiseen palveluun), missä ja koska liikkuva veripalvelu vierailee.