Ruoste ja varaosien puute tappoivat Tampereen Ruokanyssen – elintarvikejakelu jatkuu muilla tavoilla

Tampereen seurakuntayhtymä jatkaa jakelua ensin pakettiautoilla, syksystä alkaen lähinnä vain kiinteissä tiloissa.

ruoka-apu
Vapaaehtoiset pakkaavat ruokanysseä.
Vapaaehtoiset pakkaavat ruokanysseäKai Pohjanen / Yle

Tampereen Ruokanysse -jakeluauto on lopullisesti hajonnut. Asiasta kertoo tiedotteessaan ruokapankkia hoitava Tampereen seurakuntayhtymä.

Vaikka ruokabussi ei enää kierrä, elintarvikkeiden jakelu jatkuu. Syyskuun lopulla on tarkoitus siirtyä pääsääntöisesti seurakuntien omiin tiloihin. Siihen asti kiertävä ruokapankki toimii nykyisellä reitillä kylmä- ja pakettiauton avulla.

Ruoka-avulle on Tampereella edelleen välitön tarve. Viime vuonna Ruokanysse jakoi noin 22 000 ruokakassia. Se on 3 400 enemmän kuin viisi vuotta aikaisemmin. Viikoittain asiakkaita on ollut noin 600.

Kiinteissä jakelupisteissä on toisaalta hyvät puolensa.

– Sisätiloissa asiakkaat voivat itse koota ruokatarpeensa tarjolla olevista tuotteista valmiiden ruokakassien sijaan, kertoo elintarvikeavun koordinaattori Marja Palkonen, joka on valmistellut uuteen jakelumalliin siirtymistä.

Vanhan ruokabussin elinkaaresta tekivät lopun ruoste ja varaosien puute. Korjata voidaan periaatteessa melkein mitä vain, mutta kannattavuus on eri juttu. Samaan tapaan ajatellaan seurakuntayhtymässä uuden vastaavan ajokin hankinnasta.