1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea varasti kyberhyökkäyksillä liki kaksi miljardia aseohjelmansa rahoittamiseksi

Kyberhyökkäykset kohdistuivat rahoituslaitoksiin ja kryptovaluuttajärjestelmiin. Asiantuntijat tutkivat 35 eri hyökkäystä, jotka on tehty 17 maassa.

Pohjois-Korea
Eteläkorealaisella juna-asemalla näytetään uutislähetystä Pohjois-Korean ohjuskokeesta.
Eteläkorealaisella juna-asemalla Pohjois-Korean uudesta ohjuskokeesta kerrottiin uutislähetyksessä 6. elokuuta.Jung Yeon-Je / AFP

Pohjois-Korea on varastanut noin kaksi miljardia dollaria eli 1,8 miljardia euroa joukkotuhoaseohjelmansa rahoitukseen kyberhyökkäysten avulla. Pohjois-Korea varasti hyökkäyksissä varoja pankeilta ja kryptovaluuttajärjestelmistä.

Asiasta kertoo salaiseksi julistettu YK-raportti, jonka uutistoimisto Reuters on nähnyt. Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC on saanut vahvistuksen (siirryt toiseen palveluun) osalle raportin tiedoista.

Raportin olivat laatineet riippumattomat asiantuntijat, jotka tarkkailivat kuluneen puolen vuoden ajan, noudattiko Pohjois-Korea sille annettuja määräyksiä.

Raportin mukaan Pohjois-Korea teki useita hyvin monimutkaisia kyberhyökkäyksiä, joiden tarkoituksena oli varastaa varoja rahoituslaitoksilta ja kryptovaluuttajärjestelmistä. Pohjois-Korea hyödynsi tietoverkkoja edelleen pestäkseen varastamansa rahan puhtaaksi, raportti kuvasi.

Raportin laatijat kertoivat tutkivansa ainakin 35 eri hyökkäystä rahoituslaitoksiin, kryptovaluuttojen vaihtoon ja louhintaan. Hyökkäyksiä oli tehty 17 maassa.

Hyökkäyksillä kytköksiä Pohjois-Korean tiedustelupalveluun

Hyökkäysten tekijät olivat raportin mukaan kytköksissä Pohjois-Korean armeijan tiedustelupalveluun.

Erityisesti kryptovaluuttajärjestelmiin kohdistuneet hyökkäykset olivat Pohjois-Korealle keino hankkia varoja tavoilla, joita on vaikea jäljittää ja valvoa.

Raportti esiteltiin viime viikolla YK:n turvallisuusneuvoston Pohjois-Korean pakotekomitealle. Pohjois-Korean YK-edustusto ei vastannut kommentointipyyntöihin raportin tiedoista.

Pohjois-Korea virallisen uutistoimiston välittämä kuva ohjuskokeesta.
Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston välittämä kuva ohjuskokeesta 6. elokuuta.KCNA

YK:n turvallisuusneuvosto on asettanut Pohjois-Korealle pakotteita vuodesta 2006 alkaen estääkseen maan ydin- ja ohjusohjelman rahoittamisen.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sopi viime kesänä huippukokouksessa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa Pohjois-Korean lopettavan ydinkokeet ja mannertenvälisten ohjusten laukaisun.

Hanoissa helmikuussa umpikujaan päättyneen uuden huippukokouksen jälkeen ydinaseriisuntaneuvottelut ovat kuitenkin olleet pysähdyksissä.

Pohjois-Korea on tehnyt viime päivinä useita ohjuskokeita. Pohjois-Korea on kokeillaan protestoinut Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen alkuviikosta alkaneita yhteisiä sotaharjoituksia.

Pohjois-Korea on varoittanut, että sotaharjoitus voi vaikeuttaa maiden välisiä ydinaseneuvotteluita entisestään.

Myös tuoreen YK-raportin mukaan Pohjois-Korea on jatkanut ydinase- ja ohjusohjelmaansa.

Lue myös:

Pohjois-Korea teki kolmannen ohjuskokeen viikon sisään – moitti samalla naapurimaataan poliittisen tahdon puutteesta

Trump puolusti "ystäväänsä" Kimiä: Pohjois-Korean ohjuskokeet eivät ole vastoin sopimustamme, vaikka YK:ta ne saattavat uhmata

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi