Valkoposkihanhia yhä enemmän – Turistit tykkäävät, jätösongelmaan etsitään ratkaisuja

Laskennassa löytyi jopa ainakin 21-vuotias yksilö.

valkoposkihanhi
Valkoposkihanhia
Espoon Tapiolassa heinäkuun alussa kuvatut valkoposkihanhet eivät piitanneet ohiajavista pyöräilijöistä, mutta lähistöllä ulkoilleet koirat saivat niihin vauhtia.Hanna Terävä / Yle

EspooValkoposkihanhien määrä on kasvanut Helsingissä ja Espoossa 19 prosenttia viime vuodesta, kerrotaan Syken eli Suomen ympäristökeskuksen tuoreessa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Yksi syy kasvuun on lämmin huhtikuu, jonka ansiosta pesintä alkoi aikaisin. Poikasten määrä kasvoi 24 prosentilla viime vuodesta.

Helsingissä ja Espoossa laskettiin olevan yhteensä 5 630 valkoposkihanhea.

Helsingissä yksittäisistä paikoista eniten hanhia havaittiin Arabianrannassa, jossa tallusteli 609 yksilöä. Lisäksi hanhia havaittiin paljon muun muassa Kaivopuistossa (508 yksilöä), Suomenlinnassa (494 yksilöä) ja Töölönlahdella (400 yksilöä).

Kaikkiaan Helsingissä elelee enemmän lajin edustajia kuin Espoossa, jossa hanhia laskettiin olevan kaikkiaan 907 yksilöä. Siispä Helsingissä valkoposkihanhia laskettiin olevan 4 723 yksilöä.

Syken mukaan Helsingistä löytyi myös yksilö, joka on iältään vähintään 21-vuotias. Kyseinen hanhi on tallustellut pääkaupungin nurmikoilla lähes koko sen ajan, kun lajia on Helsingissä tavattu. Suurin osa valkoposkihanhista on rengastettu kuitenkin vasta tällä vuosikymmenellä.

Närää ihmisten keskuudessä aiheuttavat etenkin hanhien jätökset nurmikoilla, rannoilla ja puistoissa. Ratkaisuehdotuksia ongelmaan etsitään ja kokeillaan. Yksi keino olisi Syken mukaan käyttää korkeampaa kasvillisuutta. Hanhia on myös koitettu häätää muualle laiduntamaan esimerkiksi koirakarkoituksella.

Turisteissa valkoposkihanhet ovat Syken mukaan kuitenkin herättäneet positiivista kiinnostusta.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Päivitys: Juttua korjattu kello 10:40. Valkoposkihanhia kerrottiin jutussa aluksi virheellisesti olevan pelkässä Helsingissä 5 630 yksilöä. Kyseessä on kuitenkin tiedotteessa ilmoitettu Helsingin ja Espoon yhteenlaskettu valkoposkihanhien lukumäärä.

Lue lisää:

Koirat saivat inhotut valkoposkihanhet vaihtamaan maisemaa ainakin toistaiseksi – "Varmin keino olisi antaa heinän kasvaa pitkäksi"

Valkoposkihanhien metsästyshaaveet ovat turhia – "Suomi ei ole yksin tämän hanhiongelman kanssa"