Sotkamo Silver jätti kertomatta jätevesien virtaamisesta ympäristöön – viranomainen pidettiin pimennossa

Hopeakaivos toimitti häiriöilmoituksen vuodosta lähes kuukausi tapahtuneen jälkeen.

Sotkamo
Hopeakaivos Sotkamossa.
Sotkamo Silverin kaivokselta on virrannut jätevettä ympäristöön. Arkistokuva.Elisa Kinnunen / Yle

Ylen saamien tietojen mukaan Sotkamon hopeakaivoksella halkesi 20. toukokuuta virheellisesti suunniteltu viemäri. Tämän seurauksena jätevettä virtasi kaivoksen viereiselle suolle.

Vuodon välittömistä vaikutuksista ympäristölle ei tiedetä, koska yhtiö ei aluksi ilmoittanut tapahtuneesta ympäristöviranomaisille. Sotkamo Silver toimitti häiriöilmoituksen vuodosta lähes kuukausi tapahtuneen jälkeen.

ELY-keskus antoi yhtiölle huomautuksen. Kaivoksen ympäristöluvan mukaan poikkeuksellisista päästöjä aiheuttavista häiriötilanteista sekä muista vahingoista ja onnettomuuksista, joissa haitallisia aineita pääsee ympäristöön, on heti ilmoitettava ELY-keskukselle ja Sotkamon kunnalle.

– Meidän mielestämme on hyvinkin virheellistä toimintaa, että asiasta ilmoitettiin näin myöhään. Jos olisimme tienneet asiasta, olisimme määränneet ylimääräistä näytteenottoa. Nyt näytteenotto on venynyt pitkälle, kun häiriötilanneilmoitusta ei ole meille tehty, sanoo Kainuun ELY-keskuksen johtava ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto Ylelle.

– Tästä on otettu opiksi ja jatkossa vastaavat ilmoitukset tehdään viipymättä mikäli tarvetta niiden tekemiseen tulee. Sotkamo Silverin toimitusjohtaja Erkki Kuronen.

Jälkikäteen onnettomuuden vaikutuksia ympäristölle on hankala arvioida. Pieneen Tipasjärveen johtavasta ojasta kesäkuun lopulla otetuissa näytteissä löytyi kohonneita arvoja ainakin ammoniumtypen osalta. Veden laatu on nyt ELY-keskuksen tehotarkkailussa.

Viivyttelyä jo aiemminkin

Sotkamo Silveriä on jo aiemmin huomautettu viivyttelystä ympäristölupa-asioissa.

ELY-keskus antoi huhtikuussa kehotuksen toimittaa ympäristöluvan edellyttämät selvitykset. Ne olivat vuoden myöhässä toistuvista huomautuksista huolimatta.

Myös tämän kehotuksen yhtiö kuittaa sanomalla, että selvitykset olivat myöhässä ja heitä on siitä huomautettu.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!