1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

YTHS tarvitsee Jyväskylään kymmeniä uusia työntekijöitä kun ammattikorkeaopiskelijat tulevat palvelun piiriin

Vuoden 2021 alusta ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö palvelee myös amk-opiskelijoita, mutta vielä on epäselvää, millaisia palveluja YTHS lakiuudistuksen jälkeen tarjoaa.

Jyväskylä
YTHS Jyväskylä opiskelijaa rokotetaan
YTHS:n Jyväskylän yksikkö palvelee opiskelijoita myös kesällä.Jarkko Riikonen / Yle

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS selvittelee parhaillaan sitä, millaiset palvelut sen pitää opiskelijoille tarjota sen jälkeen, kun opiskelijoiden terveydenhuoltoa koskeva lakiuudistus astuu voimaan.

Suurin kysymysmerkki tällä hetkellä on se, pysyykö erikoislääkäritarjonta nykytasolla. Lakitekstiin on kirjattu vain psykiatria. Tällä hetkellä YTHS tarjoaa myös ihotautilääkärin ja gynekologin palveluja sekä suun terveydenhuollon erikoishammaslääkäripalveluja.

Valtakunnallisesti YTHS tarvitsee uudistuksen toteuttamiseen joka tapauksessa satoja uusia työntekijöitä.

Jyväskylässä henkilöstön lisäystarve on muutamia kymmeniä työntekijöitä. Uudistus tuo Jyväskylän yksikköön lähes 10000 uutta asiakasta.

YTHS:n Jyväskylän terveyspalveluyksikön johtaja Laura Jänkälä arvioi, että lisätilaa tarvitaan uudistuksen yhteydessä noin tuhat neliötä. YTHS toimii nyt kaupungin keskustassa, Puistokatu 4:ssä, noin 1500 neliön tiloissa.

YTHS palvelee tällä hetkellä Jyväskylässä noin 12000:ta opiskelijaa. Yleislääkäripalvelujen saatavuus on Laura Jänkälän mukaan melko hyvä, mutta mielenterveyspalveluja sekä suun terveydenhuollon palveluja joutuu jonottamaan pitkäänkin.

Laura Jänkälä arvioi, että YTHS:n asiakkaat ovat kuitenkin paremmassa asemassa kuin esimerkiksi Jyväskylän kouluterveydenhuollon asiakkaat.

Lakiuudistuksen käytännön vaikutukset opiskelijoiden terveydenhuoltoon selviävät syksyn aikana.

Lue seuraavaksi