Ilmastoraportista vuotaneet tiedot ovat synkkää luettavaa – Maankäytön vaikutukset ilmastonmuutokseen ovat valtavat

Tänään torstaina julkaistaan kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuhatsivuinen raportti, jossa on madonlukuja siitä, miten vastuuttomasti ihmiskunta käyttää planeettaansa muun muassa ruoantuotannossa.

ilmastonmuutos
Ilmakuva metsään raivatusta plantaasista.
Palmuöljyplantaasi Indragiri Hulussa Indonesiassa. Palmuöljyä käytetään biodieselin valmistukseen sekä elintarvikkeissa, pesuaineissa ja kosmetiikassa. Bagus Indahono / EPA

Ilmastonmuutos ei ole pysäytettävissä keskittymällä vain liikenteen ja teollisuuden päästöihin, vaan aiempaa enemmän huomiota on kiinnitettävä myös ruokaketjuun ja muuhun maankäyttöön, kehottavat kansainvälisestä ilmastoraportista vuotaneet tiedot.

Hallitusten välisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tehtävä on analysoida tutkijoilta saatua runsasta tietoa poliittisten päättäjien käyttöön. IPPC viimeisteli tuhatsivuisen raporttinsa tällä viikolla Genevessä Sveitsissä, ja tulokset julkaistaan torstaina aamupäivällä.

Raportin keskiössä ovat maan ja metsien käytön vaikutukset ilmastonmuutokseen. Luonnoksesta saatujen tietojen mukaan raportti painottaa, että näihin vaikutuksiin ja niiden pahenemiseen ei ole kiinnitetty kylliksi huomiota ilmastomuutoskeskustelussa.

Ihmiskunta hyödyntää jo miltei kolmea neljäsosaa maapallon jäättömästä maapinta-alasta. Maa- ja metsätaloudesta ja muusta maankäytöstä tulee lähes neljäsosa kasvihuonekaasupäästöistä.

Puolet metaanipäästöistä on peräisin märehtivästä karjasta ja riisipelloilta, ja sademetsien kaataminen ja turpeennosto aiheuttavat huomattavaa lisää hiilidioksidipäästöihin.

Suomalaiskommentteja myöhemmin tänään

IPCC:n raportista vuotaneet tiedot maalaavat tulevaisuudesta erittäin synkän kuvan, ellei maankäytössä nopeasti siirrytä vastuullisuuteen.

Jos meno jatkuu nykyisellään, metsien hiilinieluja häviää ja maaperä köyhtyy yhä nopeammin eli päästöjen hillitsijöistä tulee entistä useammin niiden aiheuttajia. Siinä tapauksessa lämpötilojen nousua on mahdoton rajoittaa tavoitteiden mukaisesti, IPCC toteaa.

Se varoittaa noidankehästä, jossa ongelmat pahenevat ennestään, kun sään ääri-ilmiöistä tulee ilmastonmuutoksen vuoksi yhä voimakkaampia ja useammin toistuvia.

Tämän kesän mittaustiedot antavat tuoretta pohjaa IPCC:n varoituksille. Heinäkuun äärilukemia olivat muun muassa Euroopan helleaallon lämpötilat, jotka ylittivät edellisen aallon 1,5–3 asteella, sekä arktisten alueiden jääpeitteen supistuminen pienimmilleen.

Raportti julkaistaan kello 11. Yle kertoo sen jälkeen lisää raportin sisällöstä sekä sen kommentoinnista niin Suomessa kuin ulkomailla.