Hyppää sisältöön

Kuivuus vaikuttaa jo sähköntuotantoon, vedenottoon ja kaloihin

Jokien virtaamat ovat pohjalaisjoissa nyt todella pieniä ja järvienkin vedet matalalla, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

Pajuluoma Seinäjoella oli kuiva myös viime kesänä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Järvi- ja jokivesien vähyys ja pienet virtaamat vaikuttavat jo sähköntuotantoon ja jokivesien käyttöön raakavetenä. Myös kalojen ja muiden vesieliöiden elinolosuhteet ovat heikentyneet matalien vesien takia.

Vaasan Veden verkostopäällikkö Jari Jantunen kertoo, että yhtiö pärjää vielä Pilvilammen vesivarastojen takia. Osa vaasalaisten juomavedestä otetaan Kyrönjoesta.

– Pilvilampi on hyvä puskuri, mutta jos kuivuus jatkuu, tarvitaan lisää vettä jokeen yläjuoksun tekojärvistä, myöntää Jantunen.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan esimerkiksi Lapuanjoen virtaama on nyt elokuun alussa vain kuudesosa ajankohdan keskimääräisestä virtaamasta. Järvien pinnat ovat pahimmillaan jopa puoli metriä keskimääräistä alempana.

Kesä on ollut jälleen poikkeuksellisen vähäsateinen. Myös viime kesänä oli kuivaa, mutta tämän vuoden kesäkuu oli jopa vähäsateisempi kuin viime vuoden kesäkuu ja heinäkuu suunnilleen yhtä vähäsateinen kuin viime vuonna. Myös elokuun alku on jatkunut vähäsateisena.