Käylän lähiruokapolulla tehdään tapasta niin taiten, että haukea erehdytään luulemaan siiaksi

Kuusamon Käylän lähiruokapolulla valmistetaan lähiympäristöstä löytyvistä raaka-aineista herkkuja eri tyyleillä.

Kuusamo
Veikko Rontti leipoo ohrarieskaa.
Esimerkki käyläläisestä lähiruoasta ohrarieskasta.Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamossa on panostettu vuosikaudet lähiruokaan.

Sitä ollaan tuotteistettu matkailun käyttöön ja näyttäisi siltä, että mielikuvitusta käyttäen valmistettu lähiruoka maistuu nyt jo paikallisillekin ihmisille.

Käylän lähiruokapolku on jatkumoa Kuusamossa suosiotaan nostavalle lähiruoalle. Ihmiset maaseudulla haluavat nyt valmistaa ympäristöstään löytyviä raaka-aineita eri tyyleillä ruokapöytiin.

Käylässä saa nyt tapasta käyläläiseen tapaan. Lähiruokapolun yksi perustajista Leena Haataja avaa tapas-ideaa luettelemalla, mitä kaikkea läheltä löytyykään.

– Meillä on maitotuotantoa, porotaloutta, kalastusta ja lampola. Ruvettiin näistä raaka-aineista tekemään lähiruokapolkua, että me huomattaisiin, mitä kaikkea tuotantoa täällä ympärillä on, Haataja kertoo.

– Haukihan ei täällä ole todellakaan mikään arvostettu kala. Ihmiset kommentoi tapaksia "onpa hyvää tämä siika". Ei se siikaa ollut vaan haukea. Perinteisiä raaka-aineita on pyritty vähän uudella tavalla jalostamaan, Haataja naurahtaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)