Seinäjokelaiset innostuivat padelista ja suunnittelevat nyt maailmanluokan hallia – koukuttava mailapeli valloittaa Etelä-Pohjanmaalla

Seinäjoelle rakentuu uusien ulkokenttien lisäksi myös padel-halli, joissa voidaan käydä kovatasoisempiakin kisoja.

padel
Padel kenttä ilmasta kuvattuna
Tennistä ja squashia yhdistelevä padel on kasvattanut viime vuosina suosiotaan Suomessa. Tänä kesänä Seinäjoelle rakentui Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen padel-kenttä. Laji on löytänyt nopeasti oman harrastajakuntansa, ja suunnitteilla on jo uusia pelikenttiä.

Kuusikymmentäluvun Meksikosta lähtöisin oleva mailapeli padel on levittäytynyt Euroopasta Suomeen ja nyt myös Etelä-Pohjanmaalle. Kesällä Seinäjoen uimahalli-urheilutalon edustalle rakentui kaksi padel-kenttää.

Ajatus alueen omista kentistä syntyi vuosi sitten, kun kolme kaverusta aikoi lähteä porukalla pelaamaan padelia. Pelikenttää ei kuitenkaan löytynyt lähialueelta.

Tästä eivät Teemu Uotila, Heikki Paasonen ja Jani-Pekka Tarpio masentuneet.

– Päätettiin, että kun ei kenttää ole, niin tehdään sellainen, Padel Or Die! Oy:n Uotila avaa.

Kenttiä kohosikin kesän aikana lopulta kaksi. Siinä vaiheessa, kun projektiin ryhdyttiin, Uotilalla oli vartin verran kokemusta padelin pelaamisesta.

Padelin pelaajia kentällä
Padel on vauhdikas nelinpeli. Se luonnistuu kuitenkin myös kahdestaan, mutta silloin hiki nousee huomattavasti nopeammin pintaan. Pasi Takkunen/Yle

Lajina helppo ja koukuttava

Padel on tenniksen ja squashin sekoitus, jota yleensä pelataan nelinpelinä. Laji on viime vuosina kasvattanut selvästi suosiotaan Suomessa, mikä antoi miehille uskallusta lähteä rakentamaan padel-kenttiä. Uotila myöntää, että mukana saattoi olla myös hiukan pohjalaista hulluutta.

– Padel on tällä hetkellä nopeiten kasvava urheilumuoto. Uusia kenttiä rakennetaan jatkuvasti ympäri Suomea, Uotila avaa.

Lajin suosiota voi osittain selittää sen aloittelijaystävällisyys. Ensikertalainenkin pääsee nopeasti kunnolla peliin mukaan.

– Tämä myös sopii harrastuksena kaikille. Nuorin pelaaja meillä on ollut neljävuotias. Täällä käy pelaamassa naisia ja miehiä kaikista ikäluokista.

Halli pystyyn

Seinäjoen ulkokenttien kaltaisia padel-kenttiä ei Suomesta monta löydy. Uotilan mukaan ulkokentillä voidaan käydä pelejä myöhäiseen syksyyn saakka, joten sääolosuhteet eivät rajoita harrastamista pelkästään kesäkuukausiin. Lumi hankaloittaa peliolosuhteita niin, että talveksi kentät on suljettava.

Teemu Outila
Teemu Uotila on iloinen, että harrastajat ovat löytäneet Seinäjoen padel-kentille. Pasi Takkunen/Yle

Tulevaisuudessa alueella ei tarvitse lopettaa pelaamista edes talvikuukausina. Koska kentät ovat vetäneet pelaajia jopa yllättävän hyvin, ystävykset ovat päättäneet laajentaa toimintaansa ja pelimahdollisuuksia.

– Ensi talven aikana rakennamme padel-hallin, jonne tulee neljä kenttää. Toivottavasti saamme sen tämän vuoden puolella, mutta viimeistään nyt talven aikana auki.

Kymmenen metriä korkea halli kohoaa Seinäjoen Kapernaumin teollisuusalueelle. Rakennustyöt yritetään aloittaa jo kuluvan elokuun aikana.

– Tulevaisuudessa siellä pystytään pelaamaan myös World Padel Tour -tason pelejä. Eli siitä tulee ihan täydellinen halli.

Suunnitelmat kasvavat

Kolmikolla on tarkoituksena pyrkiä nostamaan padelin asemaa niin, että jonain päivänä Seinäjoella voitaisiin käydä suurempiakin kisoja.

Suunnitteilla ja toiveissa on myös harrastajalähtöinen seuratoiminta. Mutta mistä kaikki nämä innokkaat pelaajat alueelta löydetään? Uotila suhtautuu padelin tulevaisuuteen luottavaisesti ja uskoo, että pelaajia löytyy niin ulko- kuin sisäkentille.

Teemu Uotila
Padel-mailassa on ranteen ympärille laitettava naru turvallisuuden takaamiseksi. Kati Ala-Renko/Yle

– Täällä on paljon tenniksen pelaajia ja sieltä tulee harrastajia. Joukkueurheilulajien pelaajat ja ihan tavalliset kuntoilijatkin ovat asiakaskuntaa, Uotila avaa.

Padel on äly- ja tekniikkalaji – matala aloituskynnys ja sosiaalisuus kiehtovat padelharrastajia