1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

"Älylaitteilla tapahtuva ihmiskoe tuottaa jo hedelmää", "lapset oireilevat vuosi vuodelta pahemmin" – opettajat kertovat Ylelle peloistaan

Yle kysyi, opettajat vastasivat: moni pelkää jaksamisensa puolesta, mutta liika negatiivisuus ja valittaminen tyrmätään.

Kuva: AOP

Koulut alkavat tällä ja ensi viikolla kaikkialla Suomessa. Moni opettaja aloittaa kouluvuotta ristiriitaisissa tunnelmissa. Tämä oli viesti, kun Yle pyysi opettajia kertomaan tunnelmiaan koulun alkaessa.

Saimme kyselyyn vuorokaudessa lähes kaksisataa vastausta.

Päällimmäisiä huolenaiheita ovat työssäjaksaminen, uuden opetussuunnitelman vaatimien taitojen hallinta sekä erityislasten pärjääminen samassa luokassa muiden kanssa.

Samalla vastaajat tunnistavat, että lasten muuttuva maailma vaatii myös opettajilta uusia keinoja.

Lasten maailma on mullistunut – haasteet huomataan koulussa

Yhä nuoremmat koululaiset oireilevat psyykkisesti ja lasten keskittymiskyky on heikentynyt.

Opettajat seuraavat tätä muutosta lähietäisyydeltä.

“Lapset oireilevat vuosi vuodelta pahemmin. Se näkyy tunne-elämän häiriöinä, aggressiivisuutena, keskittymiskyvyttömyytenä ja joustamattomuutena toisia kohtaan.” Alakoulun erityisopettaja, 19 vuotta alalla.

Moni vastanneista syytti vaikeasta kehityksestä lasten puhelimen käyttöä.

“Älylaitteilla tapahtuva ihmiskoe tuottaa jo hedelmää. Osalla lapsista on hämmästyttävän kapea kokemusmaailma ja he ovat kyvyttömiä ymmärtämään asioiden ja ilmiöiden suhteita.” 4.-9. luokan opettaja, 20 vuotta alalla.

"Älylaitteilla tapahtuva ihmiskoe tuottaa jo hedelmää. Osalla lapsista on hämmästyttävän kapea kokemusmaailma."

4.-9. luokan opettaja

Kaikki muutos ei ole kuitenkaan pahasta:

“Vuosiluokka kerrallaan nuorista on tullut levottomampia. Toisaalta hyvä avoimuus ja empatia on heissä kasvanut.” Yläkoulun ja lukion opettaja, 7 vuotta alalla.

Erityisoppilaiden tukemiseen kaivataan resursseja

Julkisuudessakin paljon keskustelua herättänyt erityislasten opetus muiden kanssa samoissa ryhmissä nousi esiin myös opettajien viesteissä.

Vastaajat kokivat, ettei aikaa ja resursseja ole riittävästi erilaisten oppilaiden huomioimiseen.

“Erityisoppilaiden saama tuki tulee tänäkin vuonna olemaan vähemmän kuin mitä luvataan. Huoltajilla on liian optimistinen odotus tuen määrästä.” Alakoulun opettaja, 7 vuotta alalla.

“Aineenopettajalle teetetään erityisopettajan tehtäviä, enkä koe olevani niihin mitenkään pätevä.” Yläkoulun opettaja, 6 vuotta alalla.

Yle kertoi eilen, että asiantuntijat puolustavat erityistä tukea tarvitsevien lasten opetusta yhdessä muiden lasten kanssa.

Toiveissa enemmän täydennyskoulutusta ja vähemmän teemapäiviä

Viimeisetkin koulut siirtyvät lukuvuoden alussa noudattamaan uutta opetussuunnitelmaa.

Tammikuussa tehdyn kyselyn mukaan suurin osa opettajista ajattelee, että uusi opetussuunnitelma on vienyt opetusta kehnoon suuntaan.

“Menetelmät ovat menneet koulussa sisällön edelle. Nykykoulussa keskitytään erilaisten projektien ja erikoispäivien järjestämiseen. Kaikki ylimääräinen on pois opetustunneista.” Yläkoulun opettaja, 18 vuotta alalla.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Moni on myös huolissaan omasta osaamisestaan ja toivoisi täydennyskoulutusta.

“Sana ”luokan” opettajanimikkeessä tuntuu pätevöittävän ihan kaikkeen.” 2. luokan opettaja, 20 vuotta alalla.

Uudelle opetussuunnitelmalle löytyy myös puolustajansa:

“Uudesta oppimissuunnitelmasta moni haluaa väkisin löytää vain huonoa, vaikka sitten tahallaan väärin ymmärtämällä.” Yläkoulun opettaja, 15 vuotta alalla.

"Tällä kokemuksella voi ottaa uudesta opsista hyvät puolet ja vanhasta samoin. Ihan kaikkea ei tarvitse muuttaa ja uusissa ajatuksissa on paljon hyvääkin.” 4.-6. luokan opettaja, 31 vuotta alalla.

Opettaja uupuu, rajoja on vaikea pitää

Haasteiden ja mullistusten keskellä moni koki olevansa lähellä työuupumusta, jollakin niitä oli takana jo useampia.

Ylivoimaisesti eniten viestejä tuli opettajilta jaksamisensa äärirajoilla.

“Työssä on paljon iloa, mutta kovilla ollaan. Todella kovilla.“ Lukion opettaja, 25 vuotta alalla.

“Tsemppaan itseäni rajaamaan, rajaamaan ja rajaamaan.“ Yläkoulun opettaja, 20 vuotta alalla.

Moni harkitsee jo alan vaihtoa.

“Viime vuonna neljä opettajaa vaihtoi työpaikkaa. Tänään kolme jo sanoi, että lähtevät heti, kun jotain muuta löytyy. Ja lukuvuosi alkaa siis vasta huomenna.” Yläkoulun opettaja, 19 vuotta alalla.

Väsymisestä syytetään muun muassa ylityökulttuuria.

“Opettajan työssä on paljon näkymätöntä tekemistä, joka ei lopu koskaan.“ 4. luokan opettaja, 3 vuotta alalla.

“Työ on tasapainoilua: teetkö vain sen mitä ehdit työaikanasi vai teetkö kaiken mahdollisimman hyvin ja siksi myös talkoilla töitä. Näin ei pitäisi olla.” Lukion opettaja, 25 vuotta alalla.

“Viime vuonna neljä opettajaa vaihtoi työpaikkaa. Tänään kolme jo sanoi, että lähtevät heti, kun jotain muuta löytyy. Ja lukuvuosi alkaa siis vasta huomenna.”

Yläkoulun opettaja

Osa vastaajista toivoi parempaa palkkaa, osa enemmän opettajia.

“Kuormitus ja työtunnit kasvavat joka vuosi ja se ei näy jo valmiiksi surkeassa palkassa millään tavalla. " 3.-6. luokan opettaja, 20 vuotta alalla.

“Emme me lisää rahaa halua, vaan työkavereita, joiden kanssa jakaa kasvavia oppilasmääriä.” Alakoulun erityisopettaja, 27 vuotta alalla.

“Aika ei riitä oppilaiden kohtaamiseen.”

3. luokan opettaja

Jaksaminen ja aika ei tunnu riittävän ydintehtävään:

“Aika ei riitä oppilaiden kohtaamiseen.” 3. luokan opettaja, 10 vuotta alalla.

Kiitos kollegat ja kullanmurut!

Moni vastanneista opettajista palaa haasteista huolimatta kesälomalta töihin hyvällä mielellä, kiitos oppilaiden.

“Näin kesäloman päättyessä jopa odotan innolla kultamurujeni tapaamista. Ikäväkin on ehtinyt tulla.” 5. luokan opettaja, 5 vuotta alalla.

Myös työkaverit saavat suitsutusta:

“On tosi kiva nähdä työkaverit, meillä on hyvä työyhteisö ja minulla on ystäviä työpaikallani.” 5.-9. luokan opettaja, 7 vuotta alalla.

“Yhteistyöhömme kuuluvat nauru ja hyvät keskustelut. Mikä mieletön voimavara!” 4. luokan opettaja, 3 vuotta alalla.

Monia suorastaan ärsyttää opettajakollegoiden ja julkisuuden negatiivissävytteinen keskustelu ammatista.

“Olen sitä mieltä, että opettajat pilaavat tämän ammatin valittamalla. Ei ihme, että nuoret eivät halua alalle.” 3. luokan opettaja, 30 vuotta alalla.

“En oikein jaksa näitä mediassa ja somessa koulusta käytyjä keskusteluja ja yleistä negatiivisuutta. En tunnista niistä omaa työtäni. Nuoriso on fiksua ja hauskaa.” Yläkoulun opettaja, 15 vuotta alalla.

Mihin suuntaan uusi opetussuunitelma on kehittänyt opetusta? A-studiossa vieraina opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta ja luokanopettaja Salla Huusko. Juontajana Heikki Ali-Hokka. A-studio kello 21.05. #yleastudio

Lue lisää:

Tuhoaako älypuhelin keskittymiskyvyn, mielenrauhan ja lapsen aivot? “On meneillään ihmiskoe”

Kouluun meneviltä ei enää vaadita samoja taitoja kuin ennen – rehtori: "Kuinka monessa kodissa syödään veitsen ja haarukan kanssa?"

”Ei elämässäkään ole pienryhmiä” – vantaalaiskoulussa erityisluokkien poistaminen on arvovalinta