ELY: Sotkamo Silverin vuoto ei ollut iso, vaan pahinta oli siitä vaikeneminen

Sotkamo Silver ei aluksi ilmoittanut kaivoksella tapahtuneesta jäteveden vuodosta ympäristöviranomaisille.

ympäristöhaitat
Hopeakaivos Sotkamossa.
Hopeakaivos Sotkamossa.Elisa Kinnunen / Yle

ELY-keskuksen mukaan toukokuussa Sotkamo Silverin kaivoksella tapahtunut jäteveden vuoto oli pieni, mutta harmillinen. Vuodon aiheutti virheellisesti suunniteltu viemäri.

Yle kertoi tänään, että Sotkamo Silver ei aluksi ilmoittanut tapahtuneesta ympäristöviranomaisille, joten kukaan ei tarkkaillut onnettomuuden seurauksia ympäristölle vuodon aikana.

Nyt ELY-keskuksen tehtävänä on tilanteen kehittymisen seuraaminen, sillä toukokuussa sattuneen vuodon suuruutta voidaan arvioida vasta jälkikäteen.

Yhtiön arvion mukaan alueelta pääsi ulos noin 110 kuutiometriä jätevettä.

– Näiden tietojen valossa ei voida puhua isosta vuodosta. On valitettavaa, että häiriöilmoitus on jäänyt tekemättä. Kyseessä ei ole ollut suuri häiriötilanne, sanoo Kainuun ELY-keskuksen johtava ympäristöasiantuntija Joni Kivipelto.

Sotkamo Silver ilmoitti asiasta kesäkuussa ELY-keskukselle.

Kyseessä on kuitenkin ympäristöluparikkomus, koska ELY ei ole saanut ylimääräisiä näytteitä vahingon satuttua.

– Näytteitä on ryhdytty tarkkailemaan vasta kuukauden myöhässä, Kivipelto kertoo.

ELY-keskus on antanut Sotkamo Silverille huomautuksen asiasta.

"Kävi kömmähdys"

Sotkamo Silverin toimitusjohtaja Erkki Kurosen mukaan kaivoksella ryhdyttiin vuodon havaitseminen aikana hankkimaan tarvikkeita, laitteita ja resursseja, joilla putki saatiin korjattua. Lisäksi pidettiin huolta vesien ohjailusta käsittelyjärjestelmään.

– Kävi kömmähdys ja ilmoitusta ei tehty, koska vuoto tapahtui rikastamon nurkalla.

Pieneen Tipasjärveen johtavasta ojasta kesäkuun lopulla otetuissa näytteissä löytyi kohonneita arvoja ainakin ammoniumtypen osalta.

– Typpi, sulfaatti-, sinkki-, nikkeli- ja kadmiumarvot ovat olleet koholla, mutta minulla ei ole tarkkoja tietoja niistä määristä, Kuronen sanoo.

Yhteydenpitoa tiivistetään

ELY-keskus haluaa tiivistää tietojen vaihtoa Sotkamo Silverin kanssa kuukausittaiseksi, ettei vastaavia tietämättömyydestä johtuvia vahinkoja sattuisi.

– Yhtiö on meidän suuntaan korostanut, että he ovat ottaneet tästä opikseen ja pitävät jatkossa matalaa kynnystä ilmoituksen tekemiseen, Joni Kivipelto kertoo.

Erkki Kuronen myöntää yhteydenpidon tarpeellisuuden.

– Olemme paremmin perillä, siitä mitä viranomainen meiltä odottaa ja he tietävät, mitä meillä menossa.

Sotkamo Silver vaihtoi toimitusjohtajaa neljä päivää vuodon jälkeen.

Konsernijohtaja Timo Lindborg korostaa, ettei vaihdoksella ole yhteyttä sattuneeseen vuotoon. Vaihto perustui sovittuun järjestelyyn, jossa Arto Suokas hoiti laitoksen käynnistysvaiheen ja Erkki Kuronen otti ohjat, kun alkoi varsinainen tuotantovaihe.

Lue myös:

Sotkamo Silver jätti kertomatta jätevesien virtaamisesta ympäristöön – viranomainen pidettiin pimennossa

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!