1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskustelupalstat

Miksi netin keskustelulaudoilla sallitaan väkivalta tai äärioikeiston viha? Sivustojen sulkeminen ei ole aito ratkaisu, sanoo tutkija

Yhdysvaltain viimeaikaiset joukkoampumiset ovat herättäneet keskustelun siitä, mitä anonyymeillä nettilaudoilla oikein tapahtuu.

Eliisa Vainikka
Miksi viha ja väkivallan ihannointi saa rehottaa keskustelulaudoilla?

Yhdysvalloissa tapahtui viime viikonloppuna kolme joukkoampumista, mikä käynnisti keskustelun nimettömien nettikeskustelupalstojen roolista. Yhden ammuskelijan kerrotaan julkaisseen 8chan-keskustelupalstalla oman manifestinsa vain minuutteja ennen iskua.

Vaatimukset 8chan-sivuston sulkemisesta voimistuivat, sillä tänä vuonna jo kolmen joukkoampujan uskotaan viestineen 8chanissa ennen tekoaan.

Mistä kyse

8chan tai 4chan ovat tunnettuja keskustelupalstoja, jotka on jaettu eri aiheiden mukaan keskustelulautoihin. Yksittäiset käyttäjät voivat luoda laudoille omia keskusteluketjujaan esimerkiksi videopeleistä, politiikasta tai ihmissuhteista.

Keskustelua voi käydä nimettömänä ja lähes ilman mitään moderointia, joten ketjuissa voi törmätä esimerkiksi väkivaltaan, pornografiaan tai joukkosurmaajien ihannointiin.

Tutkija Eliisa Vainikan mukaan nettilautakulttuuri on muotoutunut sellaiseksi, että siellä voi sananvapauden nimissä sanoa ja tehdä mitä vain.

Esimerkiksi äärioikeisto hyödyntää nettilautoja ja jakaa niillä omaa materiaaliaan.

Vainikan mukaan äärioikeistolainen puhe on lisääntynyt suomalaisella Ylilauta-foorumilla viimeisen viiden vuoden aikana.

Kuka ja mitä

Eliisa Vainikka viimeistelee parhaillaan väitöskirjatutkimusta, jossa hän on perehtynyt anonyymeihin nettikeskustelufoorumeihin ja siihen, miten niissä puhutaan esimerkiksi ihmissuhteista, syrjäytymisestä tai masennuksesta.

Vainikka on tutkinut muun muassa Ylilauta-keskustelupalstaa.

– Minua kiinnostaa tässä se ristiriita, että nämä ovat nuorison suosimia verkkotiloja, mutta toisaalta siellä on se pimeä puoli.

Tätä et ehkä tiennyt

Ylilaudalla käydyissä keskusteluissa puidaan usein ihan tavallisia aiheita, kuten millaista koulutus- tai työllisyyspolitiikkaa Suomessa tehdään tai millaista on olla syrjäytynyt nuori.

Vainikan mukaan arkipäiväisten keskustelujen lisäksi Ylilaudalla on myös väkivaltaa ihannoivaa puhetta. Esimerkiksi Christchurchin ampumatapauksen aikaan Ylilaudan kautta jaettiin ampujan tekemää videota.

– Myös kouluampumiset ovat herättäneet siellä paljon keskustelua. On myös viestejä, jotka ovat ymmärtäviä ja kannustavia.

Ihmissuhdekeskusteluissa vihan kohteena ovat usein naiset ja feministit.

Mitä on tärkeä muistaa?

Vaikka anonyymejä keskustelupalstoja on Yhdysvalloissa vaadittu suljettavaksi, se ei ratkaise ongelmaa. Vainikan mielestä yksittäisen foorumin sulkeminen ei auta, koska se voidaan aina perustaa jonnekin muualle.

Keskustelupalstat vaativat kuitenkin jonkinlaista sääntelyä.

– Moderointi on ihan hyvä asia.

Tutkija Eliisa Vainikka 8 minuuttia -ohjelman vieraana. Näet haastattelun klikkaamalla pääkuvaa.

Muita 8 minuuttia -jaksoja on katsottavissa Yle Areenassa.

Korjaus klo 22.24: Korjattu Vainikan viimeistä sitaattia. Vainikka sanoo moderoinnin olevan "ihan hyvä asia", ei "aina hyvä asia.

Lue lisää:

Yhdysvaltain joukkoampumisten jälkipyykki on alkanut: El Pason uhreista seitsemän meksikolaisia, Ohion ampujan nuoruus oli ongelmallinen

The New York Times: ‘Shut the Site Down,’ Says the Creator of 8chan, a Megaphone for Gunmen (siirryt toiseen palveluun)