1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Daytonissa ja El Pasossa vastustettiin Trumpin vierailua – "Emme halua häntä tänne"

Presidentti tapasi sairaalassa joukkoampumisen uhreja ja lääkintähenkilökuntaa.

Donald Trump
El Pasossa vastustettiin presidentti Donald Trumpin vierailua kaupunkiin.
El Pasossa vastustettiin presidentti Donald Trumpin vierailua kaupunkiin. EPA/LARRY W. SMITH

Mielenosoittajat ottivat vastaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin myös Texasin El Pasossa, jonne presidentti suuntasi myöhään keskiviikkona Suomen aikaa Daytonista Ohiosta. Kummassakin kaupungissa oli viime viikonloppuna vakava joukkoampuminen, ja ampumisissa kuoli yhteensä yli 30 ihmistä.

Presidentti ja hänen puolisonsa Melania Trump vierailivat El Pasossa sairaalassa tapaamassa ampumisen uhreja ja heitä hoitavaa lääkintähenkilökuntaa. He kävivät myös kaupungin hätäkeskuksessa. Presidentti poistui El Pasosta torstaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Trumpia vastustavat mielenosoittajat olivat kerääntyneet sairaalan lähistölle ja ampumisen uhrien muistopaikalle. He ovat vaatineet muun muassa tiukempia aselakeja ja arvostelleet presidentin retoriikkaa maahanmuutosta ja etnisistä vähemmistöistä.

Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki muun muassa "Mene kotiin. ET ole tervetullut tänne!" ja "Trumpin vihamielisyys ja rasismi ei ole tervetullutta tänne".

El Pason joukoampumisessa kuoli 22 ihmistä.

Samankaltaisia protesteja nähtiin aiemmin päivällä Daytonissa, jossa yhdeksän ihmistä menetti henkensä ampumisessa viikonloppuna.

Molemmissa kaupungeissa myös Trumpin kannattajat olivat lähteneet liikkeelle.

Lohdutus muuttui hyökkäykseksi

El Pasossa ja Daytonissa suhtauduttiin ennakkoon nuivasti presidentin vierailuun. Latinoenemmistöinen El Paso on keskiössä kampanjassa, jota presidentti Trump käy laitonta maahanmuuttoa vastaan.

Samaan aikaan kun Trump vieraili El Pasossa, viranomaiset ottivat kiinni Yhdysvaltojen kaakkoissosissa noin 680 paperitonta siirtolaista. Valtaosa kiinni otetuista oli latinosiirtolaisia.

Tapana on ollut, että presidentin vieraillessa katastrofipaikoilla hän tarjoaa ensisijaisesti lohtua tragedian kokeneille. Ennen matkaa Valkoisesta talosta viestitettiinkin, että politiikka jää tänään syrjään.

Daytonista lähdettyään presidentti kuitenkin hyökkäsi Twitterissä paikallisia demokraattijohtajia vastaan. Hän väitti, että senaattori Sherrod Brown ja Daytonin kuvernööri Nan Whaley olivat kuvailleet lehdistötilaisuudessa virheellisesti presidentin saamaa vastaanottoa sairaalassa Daytonissa.

Uutiskanava CNN:n mukaan Brown ja Whaley olivat arvostelleet Trumpin aiempaa retoriikkaa, mutta lehdistötilaisuudessa he sanoivat Trumpin toimineen sairaalavierailulla lohduttavasti ja potilaiden vastaanottaneen hänet hyvin.

Lisää aiheesta:

CNN: US reels after mass shootings (siirryt toiseen palveluun)

Trumpin mukaan hänen retoriikkansa ei ole lisännyt vihaa: "Arvostelijani ovat poliitikkoja, jotka yrittävät kerätä pisteitä"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi