Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstön uudelleen avattu tutkinta poikinut poliisille kymmenkunta vihjettä

Poliisin mukaan tapauksen avaamiselle oli syy. Poikkeuksellista tekoa tutkitaan ryöstön ja kahden murhan yrityksenä.

Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä vuonna 2002 tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstön yrityksestä. Kuva: Lounais-Suomen poliisi

Lounais-Suomen poliisi on saanut useita vihjeitä liittyen vuonna 2002 Turussa tehtyyn arvokuljetusryöstön yritykseen liittyen.

Poliisi avasi liki 18 vuotta vanhan tapauksen tutkinnan toukokuussa ja pyysi ihmisiltä vihjeitä.

Tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Aki Lahtinen kertoo että tutkinnan avaaminen on poikinut noin kymmenen vihjettä, jotka poliisi käy läpi syksyn aikana.

– Saimme noin kymmenen potentiaalista vinkkiä joita käydään parhaillaan läpi. Toivon että asiassa päästäisiin näiden vihjeiden myötä eteenpäin, Lahtinen kertoo.

Hän kertoo myös että tutkinnan avaamiselle oli toukokuussa selvä syy. Poliisi ei kuitenkaan avaa tutkintaa tarkemmin tässä vaiheessa.

– Ylipäänsä poliisilla on velvollisuus avata selvittämättömiä rikoksia välillä, Lahtinen sanoo.

Kun kyseessä on tapaus jossa kyseessä on kovia rikosnimikkeitä, on poliisilla velvollisuus palata tapauksiin. Lahtisen mukaan arvokuljetusryöstön suhteen tutkintaan oli syytä palata.

– Tämän tapauksen avaamisen yhteydessä on löytynyt seikkoja, joita jälkikäteisellä poliisityöllä olemme saaneet vietyä eteenpäin. Enempää en voi tässä vaiheessa kommentoida, Lahtinen kertoo.

– Jonkinlainen päätös toivottavasti syksyn aikana saadaan siihen, jääkö tapaus ikuisesti pimeäksi vai päästäänkö sen kanssa eteenpäin, hän jatkaa.

Poikkeuksellinen teko rikoshistoriassa

Ryöstö jäi aikoinaan yritykseksi, koska tekijät eivät onnistuneet tunkeutumaan kulmahiomakoneen avulla arvokuljetusajoneuvoon. Tampereentien Prisman pihalla. Auton vartijat olivat tekohetkellä sisällä marketissa.

Ryöstäjät pakenivat paikalta ennen poliisin tuloa Chevrolet Chevy Van -merkkisellä autolla. Poliisit ajoivat kuitenkin ryöstäjiä vastaan Maunu Tavastin kadulla ja kääntyivät ryöstäjien perään.

Pakomatkan aikana ryöstäjät ampuivat poliisia kohti ja levittivät pakoautosta tielle erilaisia ajoesteitä ja piikkejä. Poliisit menettivät näköyhteyden pakoautoon Turun Orikedolla Polttolaitoksenkadulla.