1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kyberhyökkäys

Taas tietomurto Satakunnassa: Tällä kertaa kohteena Porin kaupunki

Kaupungin mukaan tilanne on hallinnassa. Noin 9000 joutuu vaihtamaan sähköpostinsa salasanan.

Kyberhyökkäys
Ohjelmoija kirjoittaa koodia kannettavalla tietokoneella.
Porin kaupunki on joutunut tietomurron kohteeksi. Kuvituskuva.Ritchie B. Tongo / EPA

Porin kaupunki on joutunut tietomurron kohteeksi.

Murto havaittiin keskiviikkona 7. elokuuta yhdellä kaupungin opetusverkon työasemalla. Kyseisellä työaseman kautta oli saatu asennettua haittaohjelma opetusverkon käyttäjähakemistopalvelimille.

– Tilanne koskee noin 9 000 ihmistä kaupungin opetusverkon puolella. Heidän täytyy vaihtaa sähköpostiensa salasanat. Kello 10 jälkeen vanhat eivät enää toimi, kertoo IT-palvelutoimintayksikön esimies Jani Setälä.

Viime yön aikana on saatu selville, että tietomurto onnistui Windowsissa olleen tietoturva-aukon takia.

– Tätä nyt jatkoselvitetään, että miten se on ollut mahdollista.

Setälä painottaa, että tietomurto on keskitetty nimenomaan kaupungin opetusverkkoon eikä esimerkiksi hallintopuolelle. Haastavaksi tilanteen tekee se, että koulut alkoivat Porissa tänään.

Jo toinen tietomurto Satakunnassa lyhyessä ajassa

Koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa sekä oppilaita on ohjeistettu salasanojen vaihtamisesta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sähköposti- ja salasanatietojen lisäksi muita tietoja ei ole vaarantunut.

– Vahva epäilys on, että kyse on kansainvälisestä rikollisuudesta. Euroopassa on elokuussa loma-aika, ja valvontaa on vähemmän, kertoo ICT-yksikön päällikkö Heikki Haaparanta.

Porin kaupungilta kerrotaan, että tilanne on hallinnassa. Tapauksesta tullaan tekemään rikosilmoitus, kyberturvallisuusilmoitus sekä ilmoitus tietoturvaloukkauksesta.

– Ikävin skenaario olisi se, että käyttäjätunnus- ja salasanapareja myytäisiin rikollisille. Korostaisin sitä, etteivät ihmiset käyttäisi samoja salasanoja eri palveluissa, ettei tällaisissa tilanteissa vaarantuisi muita kirjautumistietoja.

Pahimmillaan rikolliset voisivat tehdä verkossa erilaisia ostoksia uhrien tiedoilla.

Vasta viime viikolla Kokemäen kaupunki joutui vakavan tietomurron kohteeksi ja koko kaupungin sisäinen verkko oli tapauksen takia alhaalla.

Lue lisää:

Haittaohjelma saastutti Kokemäen kaupungin tietokoneet – Poliisi: Ei syytä epäillä, että terveystietoja olisi vuotanut

Kiristäjät vaativat lunnaita Kokemäen kaupungilta – haittaohjelma pisti kaupungin verkon polvilleen

Lue seuraavaksi