Koululaiset ovat jälleen liikenteessä – kuljitpa autolla tai pyörällä, muista nämä viisi vinkkiä

Helsingin poliisi antaa neuvoja autoilijoille, pyöräilijöille, sähköpotkulautailijoille ja koululaisten vanhemmille.

koululaiset
Nuoret koululaiset matkalla kouluun.
Myös lasten kannattaa koulumatkalla pitää kännykät ja kuulokkeet repuissa, jotta huomio pysyy liikenteessä, neuvotaan Helsingin poliisista.Henrietta Hassinen / Yle

Koululaiset alkavat tänään jälleen kulkea opinahjoihinsa. Viranomaiset muistuttavat autoilijoita, että pienet kulkijat on syytä ottaa huomioon liikenteessä.

Komisario Anne Hiltunen Helsingin poliisilaitokselta muistuttaa, että liikenne on kaikkien tiellä liikkujien yhteispeliä.

Hiltunen kehottaa pienten koululaisten vanhempia, että nämä neuvovat lapsiaan pitämään kännykät ja kuulokkeet repuissa koulumatkalla, jotta huomio pysyy liikenteessä laitteiden sijaan.

Tässä Hiltusen ohjeet liikenteeseen autoilijoille, pyöräilijöille ja sähköpotkulautailijoille.

1. Noudata nopeusrajoituksia.

Autoilijoilla maltti on valttia aina liikenteessä. Rauhallisesti tilannenopeus kohdilleen. Varsinkin kaupunkialueella tilannenopeus aiheuttaa vaaratilanteita lähtökohtaisesti enemmän kuin ylinopeus. Koulujen lähistöillä on syytä olla erityisen tarkkana.

2. Pysähdy suojatien kohdalla.

Pieni koululainen ei välttämättä vielä havaitse ajoneuvoja, ymmärrä niiden todellista nopeutta ja osaa varoa. Voi näyttää, että pieni koululainen väistää tai jää tien reunaan, mutta sitten yhtäkkiä lähteekin ylittämään tietä. Suojateilla varsinkin annetaan esteetön kulku jalankulkijoille.

3. Älä käytä kännykkää ajaessasi.

Auton ratissa kännykät pois. Ne eivät kuulu ajamiseen. Autoilijoiden kannattaa huomioida se, että on paljon jalankulkijoita, jotka kulkevat kännykät kädessä tai kuulokkeet päässä. Nykyisin ihmisillä on myös pieniä kuulokkeita, joita ei edes erota korvista. Autoilijoiden on syytä pitää mielessä, että pienilläkin koululaisilla voi olla kuulokkeita, jotka haittaavat ympäröivän liikenteen havainnointia.

4. Lähde aamulla liikenteeseen neljä minuuttia tavallista aiemmin elo-syyskuussa.

Näin voi pudottaa työmatkalla nopeuttasi, mikä lyhentää mahdollisessa vaaratilanteessa jarrutusmatkaasi, vinkkaa Oulun poliisilaitos Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunkialueella varsinkin Helsingissä on paljon liikennettä. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että liikenteessä tulee eteen jotain ennalta arvaamatonta. Lähtökohtaisesti kaupunkialueella varsinkin kannattaa varata reilummin aikaa kohteeseen pääsyä varten minimiajoajan sijaan. Sitten ei tule hätiköityjä ratkaisuja.

5. Pyöräilijät ja sähköpotkulautailijat pysykää poissa jalkakäytäviltä.

Sähköpotkulaudan paikka ei ole jalkakäytävällä, vaan käyttäjien tulee noudattaa pyöräilijöitä koskevia liikennesääntöjä. Myös pyöräilijöiden pitää huomioida koulujen lähistöt ja ajaa pyöräilijöille tarkoitetuilla väylillä, ei jalkakäytävillä.

Lue myös:

Seurasimme ekaluokkalaisten ensimmäistä jännittävää koulupäivää: "Kyllä on perhosia vatsassa"

Moni pelkää suojatiellä – onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen joutunut melkein joka toinen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus