1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Yli 200 kaupungin pormestarit vaativat aselakien kiristyksiä Yhdysvalloissa – joukossa useita joukkoampumisen kokeneita kaupunkeja

El Pason joukkoampumisesta epäillyn äiti otti poliisiin yhteyttä poikansa asehankinnasta ennen iskua.

Yhdysvallat
Surevia omaisia  ampumispaikalla El Pasossa.
Antonio Basbo suri El Pason iskussa kuollutta vaimoaan. Iskussa kuoli 22 ihmistä. Mark Ralston / AFP

Yli 200 kaupungin pormestarit ovat vedonneet Yhdysvaltojen senaattiin aselakien kiristämiseksi, kertoo uutistoimisto AP. (siirryt toiseen palveluun)

Allekirjoittaneiden joukossa ovat El Pason ja Daytonin kaupunkien pormestarit. Molemmissa kaupungeissa tapahtui viikonloppuna tuhoisa joukkoampuminen. Iskuissa kuoli yhteensä 31 ihmistä.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hyväksyi aiemmin tänä vuonna aseenostajien taustojen tarkistamista kiristävän lakipaketin. Republikaanienemmistöinen senaatti ei ole suostunut äänestämään lakipaketista.

Aselakien kiristykset ovat hankala kysymys republikaaneille, sillä puolueen kannattajissa on paljon kiristysten vastustajia. Demokraatit ja asekiristysten kannattajat (siirryt toiseen palveluun)ovat toivoneet, että viikonlopun joukkoampumisten jälkeen lakipaketti etenisi.

Pormestareiden vetoomus on osoitettu senaatin republikaanijohtajalle Mitch McConnellille ja demokraattijohtaja Chuck Schumerille.

Allekirjoittaneiden joukossa on muitakin joukkoampumisen kokeneiden kaupunkien pormestareita. He vaativat liittovaltiolta toimia aseväkivallan vähentämiseksi. Mukana ovat esimerkiksi Orlandon, Parklandin, Pittsburgin ja Annapolisin johtajat.

El Pason ampujan äiti oli yhteydessä poliisiin

El Pason ampumisesta on saatu uutta tietoa. Iskun epäillyn tekijän äiti oli ottanut yhteyttä poliisiin muutamia viikkoja sitten ilmoittaaksensa poikansa asehankinnasta.

Perheen asianajaja vahvisti yhteydenoton tapahtuneen uutiskanava CNN:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Äiti oli ollut huolissaan siitä, onko hänen 21-vuotias poikansa riittävän kypsä tai kokenut käsittelemaan rynnäkkökivääriä. Hän ei kuitenkaan uskonut, että poika olisi uhka kenellekään.

Viranomaiset olivat todenneet äidin kuvauksen perusteella, että miehellä on laillinen oikeus omistaa ase. Äiti ei ollut maininnut puhelussa poikansa nimeä, eikä poliisi selvittänyt asiaa enempää. CNN:n mukaan ei ole varmaa, käyttikö epäilty samaa asetta El Pason iskussa.

Poliisi tutkii El Pason joukkoampumista terrorismina ja iskun epäillään kohdistuneen latinovähemmistöön. Tekijäksi epäilty mies on valkoisen ylivallan kannattaja.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili myöhään keskiviikkona Suomen aikaa El Pasossa ja Daytonissa tapaamassa ampumisten uhreja. Molemmissa kaupungeissa Trumpia oli vastassa mielenosoittajia, jotka syyttivät presidenttiä rasistista vihaa levittävästä retoriikasta.

Lue seuraavaksi