Ihmiskaupan uhrien auttamiseen palkataan lisätyövoimaa – "Meillä on jatkuvasti pula tietyistä toimijoista"

Tietoisuuden lisääntyminen ja turvapaikanhakijoiden suuri määrä selittävät ihmiskaupan uhrien määrän kasvua.

ihmiskauppa
Grafiikka liittyen aiheeseen "ihmiskauppa".
Ihmiskaupan uhreja on otettu tänä vuonna auttamisjärjestelmän piiriin viime vuosia enemmän. Yle Uutisgrafiikka

Ihmiskaupan uhrien määrä on lisääntynyt Suomessa rajusti. Uhreja on niin paljon, että valtakunnallinen Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä joutuu palkkaamaan lisää henkilökuntaa.

Nyt haettavana on määräaikainen sosiaaliohjaaja.

– Hän vastaa asiakkaan sosiaalityöstä ja asiakasprosessista. Käytännössä työ on palvelutarpeen arviointia ja selvittämistä sekä tarvittavien palveluiden järjestämistä, Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Katri Lyijynen kertoo.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä Lappeenrannassa. Joutsenossa työskentelee tällä hetkellä kaksi sosiaaliohjaaja, Oulun toimipisteessä yksi. Helsingissä on sosiaalityöntekijä, jonka lisäksi auttamisjärjestelmä työllistää ylitarkastajia.

Joutsenon säilöönottoyksikön ja vastaanottokeskuksen opaskyltit.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen tiloissa. Yle

Määräaikaisen työntekijän palkkaaminen ei ole tavatonta. Myöhemmin arvioidaan, tarvitseeko työntekijöitä palkata lisää.

Sosiaaliohjaajan työ on liikkuvaa, sillä hän työskentelee yhteistyössä Helsingin ja Oulun toimipisteiden kanssa.

– Ihmiskaupan uhrien auttaminen on hyvin yksilöllistä työtä, sillä uhrit eivät ole kovinkaan yhtenäinen joukko. Meiltä voi saada apua esimerkiksi perustarpeisiin ja asumiseen. Keskeistä on myös ohjaus ja neuvonta esimerkiksi yksilön oikeuksista, Lyijynen sanoo.

Lyijysen mukaan avun tarpeen laatu ei ole juurikaan muuttunut vuosien aikana. Auttamistyötä on kuitenkin jatkuvasti kehitettävä.

– Meillä on jatkuvasti pula tietyistä toimijoista, esimerkiksi ulkomaalaiselle henkilölle ei ole helppoa löytää tulkkia terapiapalveluun.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on osa Maahanmuuttovirastoa.

Asiakkaat usein turvapaikanhakijoita

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakkaaksi oli kuluvan vuoden kesäkuuhun mennessä otettu 115 ihmistä. Vuonna 2017 samalla aikavälillä asiakkaiksi otettiin 55 henkilöä.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastajan Katri Lyijysen mukaan yksi keskeinen syy uhrien määrän kasvuun on tietoisuuden lisääntyminen.

– Ylipäänsä tunnistetaan tällainen ilmiö aikaisempaa paremmin. Viranomaiset myös tunnistavat paremmin, ketkä ovat ihmiskaupan uhreja.

Ihmiskaupan uhrien määrän kasvua selittää myös turvapaikanhakijoiden suuri määrä.

– Turvapaikanhakijat ovat saattaneet joutua ihmiskaupan uhreiksi jo lähtömaassaan, koska he ovat monesti konfliktialueilta, joilla ihmiskauppa rehottaa. Turvapaikanhakijat ovat hyvin haavoittuvassa asemassa, kun he lähtevät kotimaastaan ja matkan aikana on riski joutua ihmiskaupan uhriksi.

Lyijysen mukaan monesti ihmiskaupan uhreja koskevat rikokset ovatkin tapahtuneet muualla kuin Suomessa.

On huolestuttavaa, ettei pystytä niin hyvin tunnistamaan sellaisia tapauksia, joissa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä rikos on tapahtunut nimenomaan Suomessa.

Katri Lyijynen

Tällä hetkellä auttamisjärjestelmän asiakkaista suurin osa on joutunut seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhriksi. Suurin osa tämän ryhmän asiakkaista on naisia.

– Suomessa on myös paljon työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja ja pakkoavioliiton uhreja.

Vaikka ihmiskaupan uhrien tunnistaminen on yleisellä tasolla parantunut, on seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja toisaalta tunnistettu aikaisempaa vähemmän.

– On huolestuttavaa, ettei pystytä niin hyvin tunnistamaan sellaisia tapauksia, joissa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä rikos on tapahtunut nimenomaan Suomessa. Emme usko, että tilanne olisi niin hyvä, ettei tällaisia tapauksia olisi.

Pakkoavioliittojen uhreja on sen sijaan tunnistettu aikasempaa paremmin ja heitä on ohjautunut avun piiriin paremmin.

Uhrin tunnistaminen hankalaa

Yleisesti ottaen ihmiskaupan uhrin tunnistaminen ei ole helppoa.

– Valitettavasti ei ole olemassa mitään stereotypiaa ihmiskaupan uhrista, että ihmistä katsomalla pystyisi suoraan tunnistamaan ihmiskaupan uhrin.

Länsimaisissa yhteiskunnissa ihmiskauppa ei useinkaan ole sellaista, että henkilö on fyysisesti kahlittu jonnekin tai fyysisesti vangittu. Enemmänkin siihen sisältyy psyykkisiä painostuskeinoja, kuten kiristystä ja uhkailua.

Katri Lyijynen

Olennaista on Lyijysen mukaan se, että ihmiskauppa on hyväksikäyttöä ja hyväksikäytön muotoja on monia.

– Länsimaisissa yhteiskunnissa ihmiskauppa ei useinkaan ole sellaista, että henkilö on fyysisesti kahlittu jonnekin tai fyysisesti vangittu. Enemmänkin siihen sisältyy psyykkisiä painostuskeinoja, kuten kiristystä ja uhkailua.

Keskeistä on pitää silmät ja korvat auki. Jos epäilee henkilöä ihmiskaupan uhriksi, kannattaa luottaa ammattilaisten apuun.

– Auttamisjärjestelmän internet-sivuilta saa paljon lisätietoa ja toimintaohjeita. Lisäksi meille voi aina soittaa päivystysnumeroon, jolloin voimme yhdessä miettiä miten lähteä toimimaan.