Interrail-passia ei voi ostaa Britanniaan enää ensi vuonna – junayhtiöt eivät päässeet sopuun

Rautatieyhtiöiden mukaan Britannian EU-ero ei ole vaikuttanut päätökseen. Brittiyhtiöt tarjoavat tilalle omaa passiaan.

Interrail
Asemalaiturilla ihmiset kiirehtivät.
Kansainväliset reilipassit eivät pian enää kelpaa Britannian sisäisillä junayhteyksillä. Junamatkustajat kiiruhtivat Lontoon Eustonin asemalla.Facundo Arrizabalaga / EPA

Euroopan interrailaajat eivät voi enää vuodenvaihteen jälkeen matkustaa Britanniassa uusilla reilipasseilla. Britannian rautatieyhtiötä edustava ryhmittymä ilmoitti keskiviikkona, että vuodenvaihteen jälkeen hankitut interrailpassit eivät käy Britannian junissa tammikuusta alkaen.

Päätös on takaisku Britanniaan suuntaaville, reilijärjestelmästä nauttineille reppumatkailijoille ja lentomatkoja vähentämään pyrkiville junamatkailijoille.

Vuoden 2019 puolella ostetut Eurail- ja Interrail-passit käyvät kuitenkin myös vuonna 2020 Britanniassa.

Uudistus koskee ainoastaan Britannian sisäisiä junayhteyksiä. Se ei vaikuta Manner-Eurooppan ja Lontoon välisiin Eurostar-juniin, jotka kulkevat Englannin kanaalin ali Pariisista, Brysselistä ja Amsterdamista Lontooseen.

Brittimatkailijat voivat edelleen ostaa ja käyttää reililippuja matkaillessaan muissa maissa.

Britannia haluaa myydä omaa passiaan

Britannian ja Euroopan rautatieyhtiöt syyttelivät toisiaan päätöksestä. Niiden mukaan kyse ei ollut Britannian lähestyvästä EU-erosta.

Britannian rautatieyhtiöitä edustava ryhmittymä kertoi, että brittiyhtiöt olisivat halunneet jatkaa Interrail-yhteistyötä. Heidän mukaansa yhteistyö päättyy, koska Britanniassa oli lopetettu Eurail-kokeilu.

Kokeilu lopetettiin, koska Britannia haluaa vauhdittaa oman, Britannian sisäisissä junissa käyvän BritRail-passin käyttöä. Junamatkojen lisäksi passilla saa muun muassa alennuksia turistikohteiden pääsylipuista.

BritRailin aikuisten passi on hinnaltaan lähes sama kuin Euroopan kattava Interrail-passi.

Eurail-yhtiön mukaan brittiyhtiö päätti itse vetäytyä yhteisistä hankkeista.

Interrail-passi mahdollistaa tällä hetkellä Euroopan kansalaisten junamatkailun 31 maassa. Eurail-passia taas käyttävät Euroopan ulkopuolella asuvat matkustajat.

Britanniassa päätös on herättänyt arvostelua.

– Britannia suljetaan seuraavalta mannereurooppalaisten sukupolvelta, aivan niin kuin Britannia sulkee itsensä ulos koko mantereesta, oppositiopuolue labourin entinen liikenneministeri Andrew Adonis tviittasi.

Sosiaalisessa mediassa osa kommentoijista epäili uudistuksen vaikuttavan siihen, että muualle kuin Lontooseen suuntautuva matkailu Britanniassa vähenee.

Lue myös:

Miksi on niin vaikeaa saada suoria junayhteyksiä eri Euroopan maiden välille? Yle listasi viisi syytä

Ilmastohuoli sai interrailin hurjaan kiitoon – Äiti ja tytär Toivanen valitsivat junan Nizzan-reissulle: “Hintaa lentämiseen ei edes verrattu“

Junamatkailua Euroopassa jopa kympillä per päivä – Interrail-lipun saa nyt peräti kolmeksi kuukaudeksi

Korjattu kello 9.15, Britannian junapassi on ollut käytössä jo aiemmin. Samoin korjattiin tietoa, jonka mukaan Interrail tai Eurail -alueet määriteltäisiin EU-jäsenyyden perusteella.

Lähteet: AFP, STT