Hyppää sisältöön

Toisen asteen opiskelijan tukiin tukku muutoksia, vanhempien tulot vaikuttavat entistä vähemmän – "Nyt on se hetki, kun kannattaa niitä hakea"

Oppimateriaalilisä, alaikäisen opintotuki ja lainojen takaukset, moni toisen asteen opiskelijan tuki on muuttunut.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien opintotukia muutettiin elokuun 1. päivästä alkaen monin tavoin. Yksi merkittävimmistä muutoksista koskee itsenäisesti asuvan alaikäisen opiskelijan tukea.

– Huoltajien tulot eivät enää vaikuta alentavasti itsenäisesti asuvan alaikäisen opiskelijan opintotukeen, listaa Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen tukimuutoksia.

Merkittävä muutos on myös vähävaraisen perheen nuorelle myönnettävä oppimateriaalilisä. Sitä voi hakea tästä syksystä alkaen.

Lisän suuruus on 46,80 euroa kuukaudessa ja Kela myöntää sen automaattisesti siihen oikeutetuille. Alle 17-vuotiaan pitää hakea tukea erikseen.

Uutta on myös se, että lukiolainen voi tästä lähtien saada lukuvuotta kohti opintotukea kymmenen kuukauden ajalta. Ennen lukuvuoden tukikuukausien määrä oli yhdeksän.

Vanhempien tulot vaikuttavat aiempaa vähemmän

Käytännössä keskituloisen perheen kotona asuva 17–19-vuotias toisen asteen opiskelija voi saada opintorahaa 38,66 euroa kuukaudessa. Vanhempien tulot voivat vaikuttaa tukeen niin, ettei opiskelija saa tukea yhtään tai niin, että opintoraha voi nousta kuukaudessa 97,67 euroon.

Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Alle 17-vuotias ei voi saada opintorahaa, koska hänestä maksetaan lapsilisää. Kun hän täyttää 17, alkaa oikeus opintotukeen vasta syntymäpäivää seuraava kuukauden alusta.

Alaikäinen voi saada asumistukea, jos hän voi osoittaa, että hänellä on myös muita tuloja, esimerkiksi opintotukea tai ansiotuloja. Silloin hänen pitää asua itsenäisesti. Vanhempiensa luona asuva ei voi yksin saada asumistukea, mutta pienituloisten vanhempiensa kanssa yhteisenä ruokakuntana kyllä.

18 vuotta täyttänyt kotona asuva opiskelija voi edelleen saada opintorahaa, mutta siihenkin voivat vanhempien tulot vaikuttaa korottavasti tai alentavasti.

Asumistukea voi saada täysi-ikäisenä vain, jos asuu itsenäisesti.

Opintolainan valtiontakaus pitää hakea itse

Opintolainan valtiontakausta (siirryt toiseen palveluun) pitää hakea opintotukihakemuksen yhteydessä. Takaukseen ovat oikeutettuja kaikki täysi-ikäiset. Myös 17-vuotiaat itsenäisesti asuvat voivat saada lainatakauksen, koska huoltajien tulot eivät enää vaikuta alentavasti heidän opintotukiinsa. Täysi-ikäinen voi saada opintolainalleen valtiontakauksen, vaikka ei muuta opintotukea saisikaan.

Alle 18-vuotias voi saada lainaa 350 euroa kuukaudessa ja täysi-ikäinen 600 euroa.

Joissain tapauksissa on mahdollista saada myös koulumatkatukea yli kymmenen kilometrin koulumatkoihin.

Tukihakemuksilla alkaa olla kiire

Roosa Pajunen muistuttaa, että tukia voi saada kuukauden ajalta takautuvasti, joten nyt on kiire, kun opiskelut ovat jo alkamassa.

– Ehdottomasti antaisin ohjeena, että tukia kannattaa hakea ajoissa, viimeistään nyt. Vielä ei ole myöhäistä, mutta ehdottomasti nyt on se hetki, kun kannattaa niitä hakea.

Pajunen vinkkaa vielä, että jos ei vielä ole oikeutettu opintotukeen, kannattaa laittaa kalenteriin muistutus tuen hakemisesta 17-vuotissyntymäpäivän tienoille.

Tukia haetaan Kelalta (siirryt toiseen palveluun). Sieltä löytyy myös tarkemmat ohjeet hakemista varten. Apuakin saa tarvittaessa. Pajunen vakuuttaa, että hakuviidakosta selviää maltilla ja tarkkaavaisuudella.

– Pientä hankaluutta voi olla, jos se maailman on täysin tuntematon, mutta apua saa sieltä Kelan sivuilta ja meiltä Lukiolaisten liitosta, Pajunen opastaa.

Myös Lukiolaisten liiton sivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy tukiin liittyviä ohjeita.

Pajusen mukaan tuet eivät korotuksista ja uudistuksista huolimatta riitä.

– Tosi hyviä muutoksia ja uudistuksia on tullut, esimerkiksi tuo alaikäisten asema opintotuissa, mutta edelleen opintoraha ovat riittämätön. Siitä kertoo se, että toisen asteen opiskelijoiden lainanotto on kasvanut aika rajusti viime vuosina.

Viime vuonna yhdellä kymmenestä alle 20-vuotiaasta toisen asteen opiskelijasta oli opintolainaa, kun vielä vuonna 2008 opintovelallisia oli ikäluokasta yksi 20:stä. Samaan aikaan lainamäärä on kasvanut keskimäärin noin 2 000 eurosta yli 5 000 euroon.

Korjattu 9.8.2019 kello 17.30. Myös kaikki alle 17-vuotiaat itsenäisesti asuvat saavat opintolainan valtiontakauksen, koska huoltajien tulot eivät enää vaikuta alentavasti tukiin. Jutussa luki alun perin, että vain pienituloisten vanhempien alle 17-vuotiaat lapset saisivat valtiontakauksen.

Lue lisää:

.
.