Pakistan sulkee tärkeän junayhteyden Intiaan – Kashmirin alueeseen liittyvät jännitteet kasvavat

Pakistan on raivostunut Intialle Kashmirin itsehallinnon viemisestä. Intia pitää kysymystä maan sisäisenä asiana.

Kashmir
Matkustajia Delhin rautatieasemalla.
Pakistan keskeyttää juhaliikenteen Delhin ja Lahoren välillä. AOP

Pakistan ilmoitti torstaina sulkevansa Intian ja Pakistanin välillä kulkevan junayhteyden. Junareitti kulkee Intian pääkaupungin Delhin ja pakistanilaisen Lahoren kaupungin välillä. Liikenne kyseisellä reitillä on keskeytetty aiemminkin kolmasti maiden välien kiristyttyä.

Pakistanin ja Intian välit ovat kiristyneet Kashmirin tilanteen vuoksi. Intia poisti maanantaina erityisalueen aseman hallitsemaltaan osalta Kashmiria.

Pakistan on ilmoittanut useista vastatoimista Intian ilmoituksen jälkeen. Pakistan on muun muassa keskeyttänyt maiden välisen kaupan ja karkottanut Intian Pakistanin-suurlähettilään maasta. Pakistan kutsui myös oman lähettiläänsä pois Intiasta.

Pakistan on määrännyt myös maan asevoimat valmiustilaan.

Intian ulkoministeriö totesi torstaina antamassaan tiedotteessa, että Kashmirin kysymys on Intian sisäinen asia.

Ydinasevaltojen kiistakapula

Kashmir on hiertänyt Intian ja Pakistanin välejä maiden vuoden 1947 itsenäistymisestä lähtien. Molemmat ydinasevallat pitävät aluetta omanaan. Intia ja Pakistan ovat sotineet Kasmiriin liittyen kahdesti.

Myös Kiina hallitsee osaa Kasmirista.

Kartta, jossa on Pakistan, Intia ja kiistanalainen Kashmirin alue
Yle Uutisgrafiikka

Intian perustuslaki on taannut tähän asti Kasmirille laajan itsehallinnon. Perustuslain pykälä on muun muassa estänyt muualla asuvia intialaisia ostamasta maata Kashmirissa.

Kashmir on Intian ainoa muslimienemmistöinen osavaltio. Arvostelijoiden mukaan Intian hindunationalistinen pääministeri Narendra Modi pyrkii muuttamaan Kashmirin väestösuhdetta, kun hän haluaa sallia uusien hinduasukkaiden muuton alueelle.

Intia on lähettänyt Kashmirin alueelle kymmeniätuhansia sotilaita lisää. Uutistoimisto AP:n mukaan viestiliikenneyhteydet olivat alueella torstaina neljättä päivää poikki. Alueella on ulkonaliikkumiskielto.

AP:n mukaan tiet ovat tyhjillään ja suurin osa liikkeistä on kiinni. Intian turvallisuuspalvelun kerrotaan pidättäneen yli 500 ihmistä.

Lue myös:

Pakistan vähentää diplomaattisuhteita Intian kanssa Kashmirin tilanteen takia – Intian suurlähettiläs karkotetaan Mitä Kashmirissa tapahtuu ja miksi? Neljä kysymystä ydinasevaltioiden välisen kiistan uudesta käänteestä Intia poisti Kashmirin erityisalueen aseman ja lähetti sinne kymmeniätuhansia sotilaita

Lähteet: Reuters, AP