Kainuun ensimmäinen BioBlitz-tempaus Kuhmossa: "Täältä voi löytyä aivan uusia lajeja Suomelle"

Kuhmon Ystävyyden puistossa pyritään löytämään ja tunnistamaan vuorokauden aikana niin monta eliölajia kuin mahdollista.

Lajit
Hyönteispyydys Elimyssalon luonnonsuojelualueella Kuhmossa
Hyönteispyydys Elimyssalon luonnonsuojelualueella Kuhmossa.Gergely Várkonyi

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Metsähallitus järjestävät BioBlitz-lajikartoitustapahtuman Kuhmon Ystävyyden puistossa 10.–11. elokuuta. Tapahtumaan saapuu eri eliöryhmien asiantuntijoita Suomesta ja Venäjältä.

– Tarkoituksena on havaita mahdollisimman monta eliölajia Ystävyyden puiston alueelta 24 tunnin aikana. Asiantuntijat ja harrastajat kokoontuvat yhteen kartoittamaan alueen lajistoa, selittää erikoistutkija Gergely Várkonyi SYKEn Ystävyyden puiston tutkimuskeskuksesta.

– Mukana on esimerkiksi luteiden, myrkkypistiäisten, sahapistiäisten, nivelkärsäisten ja kaksisiipisten asiantuntijoita, joten on todella kiinnostavaa, mitä he löytävät täältä, jatkaa suojelubiologi Outi Isokääntä Metsähallituksen luontopalveluista.

Kainuussa Ystävyyden puistoalueet ovat Venäjän rajan läheisyydessä, mikä tuo lajikartoitukseen oman mielenkiintonsa.

– Rajan läheltä voi löytyä sellaisia lajeja, mitä ei löydettäisi esimerkiksi läntisestä Suomesta. Täältä voi löytyä erikoisuuksia tai aivan uusia lajeja Suomelle, Isokääntä kertoo.

Metsähallitus järjestää BioBlitz-tempauksia vuosittain eri puolilla Suomea, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun tempaus saapuu Kainuuseen.

– Halusimme järjestää sen nyt, koska Ystävyyden luonnonsuojelualue ja Ystävyyden puisto täyttävät ensi vuonna 30 vuotta, Isokääntä sanoo.

Kaikille avoin BioBlitz-tapahtuma käynnistyy lauantaina 10.8. kello 10 ja maastohavainnot vedetään yhteen sunnuntaina 11.8. kello 11 alkaen. Molempien kokoontumisten paikkana on Luontokeskus Petola.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!