Hyppää sisältöön

Pieksämäen Vedenjakajareitistö laajentui Jäppilään – geologisesti harvinainen Kivikuru tarjoaa patikoijille luontoelämyksen

Reitistön varrella kokeillaan myös välineiden ja majoitteiden itsepalveluvuokrausta.

Jäppilässä sijaitsevaa Kivikurun aluetta sanotaan myös Savon Inariksi. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Pieksämäen Vedenjakajareitistöä on laajennettu Jäppilän Kivikuruun. Alueen omistaa Metsähallitus, mutta varsinaista retkeilytoimintaa Kivikurussa ei ole ollut vuosiin.

Pieksämäen kaupunki on vuokrannut alueen ja raivannut sekä viitoittanut tänä kesänä noin neljä kilometriä reittejä kurun alueelle.

Geologisesti harvinainen Kivikuru on Etelä-Suomen oloissa poikkeuksellisen laaja louhikko, ja koko aluetta kutsutaankin Savon Inariksi. Suomen luonnonsuojeluliitto valitsi Kivikurun yhdeksi kansallisesti merkittäväksi luontokohteeksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo).

Kivikuru on Vedenjakajareitistön niin kutsuttu satelliittikohde ja se sijaitsee 35 kilometrin päässä Pieksämäeltä. Kivikurun kartta tulee jatkossa esille Vedenjakajareitistön verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun).

Reitistön varrelle on pystytetty niin kutsuttu glamping-teltta, jossa on sängyt valmiina. Telttaa voi vuokrata itsepalveluperiaatteella. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Vedenjakajareitistöllä on nyt yhteensä noin 80 kilometriä patikointi- ja maastopyöräreittejä. Reitistön varrella on aloitettu kokeilu, jossa retkeilijät voivat omatoimisesti vuokrata retkeilyvälineitä ja majoitteita kännykän kautta.

– Asiakas voi suoraan tulla kohteeseen, eikä ole minkään kuljetuspalvelun varassa. Hän tulee tänne, avaa koodilla lukon, ottaa välineen, esimerkiksi kanootin, ja lähtee melomaan. Lopuksi hän palauttaa kanootin samaan paikkaan ja lähtee kotiin, hyvin kätevää, sanoo liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen Pieksämäen kaupungilta.

Pieksämäen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen. Kuva: Isto Janhunen / Yle