Koulujen alkuun uppoaa perheiltä satoja euroja – kulutustutkijan mukaan älypuhelin on suuri kustannuserä, kun karvalakkimalli ei enää kelpaa

Uudet vaatteet, reppu ja penaali ovat monille syksyinen rituaali, jonka hintalappu ei välttämättä ole suuri. Osallistu keskusteluun.

Kahden lapsen äiti Tiina Weisell on varautunut syyskauden alkuun pitkin kesää. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopiolainen kahden pojan äiti Tiina Weisell on saanut koulun alkuun palamaan rahaa jo satoja euroja.

Kodin pöydillä on siellä täällä vaatepinoja, kyniä, penaaleja, vihkoja ja uudet kesälomareissulta hankitut koulureput. Uutta tavaraa on runsaasti.

– Pojat ovat venyneet kesän aikana niin paljon, että vaatteita on joutunut ostamaan paljon, kertoo Weisell hymyillen.

Tilanne on useimmissa lapsiperheissä kesän jälkeen sama. Kesä on viiletetty kevyemmissä kausivaatteissa ja syksyn tullen lahkeet ovat jääneet lyhyiksi.

Myös esimerkiksi harrastuksiin ja liikuntavälineisiin menee Weisselin mukaan oma siivunsa.

Weisellin alakouluikäiset lapset ovat kuitenkin sen verran pieniä, etteivät ainakaan vielä osaa vaatia tiettyjä merkkejä tai tuotteita. Tämä helpottaa kustannuspaineita.

Kuopiolainen Tiina Weisell on ostanut pojilleen vaatteita koulua varten pitkin kesää. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ostokset voivat olla rituaali

Lapsiperheiden kulutuksessa on koulujen alkamisen aikaan selvä piikki, sanoo kulutustutkija, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta.

Pakollisten hankintojen lisäksi moni haluaa aloittaa syyskauden hankkimalla lapsille uusia vaatteita. Tähän on lasten kesävenähdyksen lisäksi muitakin syitä.

– Se on tietynlainen rituaali. Hankinnat eivät kuitenkaan välttämättä ole mitään kalliita, kuvailee Wilska.

Samaa sanoo kuopiolaisäiti Tiina Weisell, jonka mukaan koulutarvikeostokset voivat olla jopa vanhemmille tärkeämpiä kuin lapsille.

– Itsekin huomasin ajattelevani, että millonkas sitä lähdetään kynä- ja kumiostoksille, kun äiti on pienempänä käynyt, hymyilee Weisell.

Keskimäärin lapsiperheet käyttävät koulujen alkuun Varkauden Prisman johtaja Outi Rojon arvion mukaan useita satoja euroja. Summa vaihtelee tarpeen ja lasten määrän mukaan.

Sekä Rojo että Kuopion Päivärannan Citymarketin tavaratalon K-kauppias Pasi Toppari kertovat, että koulujen alku on varsin vilkasta ostosaikaa. Tämän vahvistaa myös esimerkiksi Keskon myyntitilastot elokuulta.

– Tänä vuonna tätä myyntiä on vauhdittanut myös veronpalautukset, jotka tulivat nyt jo elokuun alussa, Rojo sanoo.

Varkauden Prisman johtaja Outi Rojon mukaan koulujen alku näkyy myynnissä joka syksy. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Keskiverto suomalaisperhe selviää hankinnoista

Useimmille suomalaisille lapsiperheille kouluun liittyvät hankinnat eivät tutkija Terhi-Anna Wilskan mukaan tuota kuitenkaan ylitsepääsemättömiä taloudellisia ongelmia.

Hän muistuttaa, että vanhemmat voivat selvitä hankinnoissa jopa muutamilla kympeillä. Reppuja, lenkkareita ja vaatteita voi saada edullisestikin.

– Koulujen alku on haasteellinen nimenomaan vähävaraisille perheille.

Kalleimmat kustannuserät liittyvät teknologiaan. Erityisesti toisella asteella kannettava tietokone on välttämätön ja älypuhelimia joudutaan hankkimaan jo alakouluikäisille.

Älypuhelin on yksi kalleimmista hankinnoista lapsiperheissä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Tavallinen karvalakkimalli ei riitä enää ekaluokkalaisillekaan.

– Älypuhelimen rooli on isompi kuin aikaisemmin. Se on tärkeä myös kaveripiirin kannalta, pohtii Wilska.

Kuopiolaisen Tiina Weisellin keino välttää rahanmenon kertarysäys on ostosten jaksottaminen. Hän tekee hankintoja pitkin kesää esimerkiksi alennusmyynneistä.

– Ennakointi on tärkeintä, niin ei heti syksyn alkuun rysähdä isoa mälliä ostettavaa, vinkkaa Weisell.

Rahaa säästyy myös kierrättämisen myötä. Weisellin kaveripiirissä on ollut tapana myös myydä ja vaihtaa pieneksi jääneitä vaatteita ja tarvikkeita.

Paljonko teidän perheessä kuluu rahaa koulujen alkuun? Mitkä ovat tärkeimpiä hankintoja? Keskustele aiheesta klo 22 saakka.

Lue lisää: