1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joutsa

Taidelaitos Haihatus lopettaa toimintansa Joutsassa

Kaksikymmentävuotias omaperäinen taidekeskus Haihatus sulkee ovensa Joutsassa tämän syksyn näyttelyiden jälkeen.

Tämän vuoden 20-vuotisjuhlanäyttely on jäämässä Haihatuksen viimeiseksi kesänäyttelyksi. Kuva: Jenni Sarolahti

Maaseudun ite-taiteilijoiden tyyssijana taipaleensa aloittanut taidelaitos Haihatus on tullut tiensä päähän.

Toimintaa pyörittävän Haihatuksen Henki ry:n varapuheenjohtaja Jenni Sarolahti kertoo, että toiminta loppuu tämän syksyn näyttelyiden jälkeen. Haihatuksen omistamat kiinteistöt tulevat myyntiin lähiviikkoina.

Näyttely- ja taiteilijaresidenssitoimintaa tarjoava taidekeskus sai alkunsa kaksikymmentä vuotta sitten Hartolassa, josta taiteilijapariskunta Merja Metsänen ja Raimo Auvinen muutti 2000-luvun alussa Joutsaan. Metsänen menehtyi viime vuoden lopulla ja Auvinen tänä kesänä.

Taiteilijapariskunnan tyttäret Jenni Sarolahti, Ellinoora Knuuttila ja Anni Auvinen toivovat, että tiloihin löytyisi taiteellista toimintaa jatkava omistaja. Jenni Sarolahti toteaa, että tilat sopivat myös muuhun käyttöön, esimerkiksi perhekodiksi.

Sarolahti näkee Haihatuksen toiminnan jatkamisen nykyisin voimin kuitenkin mahdottomaksi, sillä taidelaitos tarvitsisi täyspäiväisen vetäjän. Haihatuksen Henki ry:n toiminnassa on paljon aktiivisia vapaaehtoisia, mutta pitkäjänteistä suunnittelua ei voi tehdä vapaaehtoistyön varassa.

Haihatuksessa on jo muutaman vuoden ajan ollut myös taiteilijaresidenssi, jossa on vieraillut paljon ulkomaisia taiteilijoita. Residenssissä työskentelee tällä hetkellä kolme taiteilijaa, eikä toiminnan päättymispäivää ole vielä päätetty.