Sotkamolaislähtöinen hiihtäjä Martti Jylhä lopettaa uransa

Jylhä kokee, että urheilu-ura on antanut hänelle paljon isompia asioita kuin nimi tuloslistassa. 

Sotkamo
Martti Jylhä
Martti Jylhä on kiitollinen maajoukkueelle, seuralleen ja yhteistyökumppaneilleen siitä, että on saanut tehdä päätöksensä rauhassa.Tomi Hänninen

Urallaan muun muassa nuorten maailmanmestaruuden 10 kilometrillä vuonna 2007 voittanut 32-vuotias Martti Jylhä kertoo lopettamispäätöksen kypsyneen jatkuvasti oireilevan selän yhteydessä.

Selkä on vaivannut Jylhää koko uran ajan, eikä se ole mahdollistanut täysipainoisia suorituksia. Jylhä kuntoutti kroppaansa kesän ajan, mutta pohti samalla motivaatiotaan kilpahiihtoon.

– Selkä voisi varmasti olla tulevana talvena siinä kunnossa, että sen kanssa pärjäisi, mutta en usko, että pääsisin enää haluamalleni tasolle, Jylhä kertoo.

– Viimeistään kun poljin kesällä Jyväskylästä Tahkolle yli 200 kilometrin lenkin, ymmärsin olevani valmis uudenlaiseen elämään.

Jylhä on mukana vaikuttamassa kansainvälisen kabinettitason päätöksentekoon FIS:n urheilijakomissiossa. Hän aloitti komission miespuolisena puheenjohtajana toukokuussa.

– Se pesti jatkuu vielä kahden seuraavan kauden ajan ja on viemässä minua aina FIS:n Councilin jäseneksi asti, joten pääsen edelleen elämään huippuhiihdon ytimessä. Olen myös päässyt kehittämään välineitä maailman parhaille hiihtäjille ja tämä kaikki työ toivottavasti jatkuu tulevaisuudessakin.

Jylhä oli parhaimmillaan MM-sprintissä seitsemäs vuonna 2017 ja olympialaisten sprintissä kymmenes vuonna 2018 sekä maailmancupissa toinen Davosin sprintissä vuonna 2013.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)