Verottaja lähettänyt jopa 60 000 virheellistä verokirjettä – tiedoissa muun muassa väärän puolison nimi ja tuntemattomia osakkeita

Eri asiakkaiden tietoja näyttää menneen tulostusvirheen vuoksi sekaisin verotuspäätöksissä.

verotus
Veropäätös
Verottajan mukaan kyse näyttäisi olevan tulostusongelmasta.Henrietta Hassinen / Yle

Verottaja on lähettänyt suomalaisille noin 60 000 mahdollisesti virheellistä verokirjettä, kertoo Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma STT:lle. Verottajan mukaan ongelma koskee mahdollisesti kaikkia tiistaina 6. elokuuta lähetettyjä kirjeitä.

– Emme osaa vielä sanoa, ovatko kaikki virheellisiä vai onko siellä vain osajoukko. On erityyppisiä kirjeitä havaittu, joissa on sama ongelma, kertoo Levasma.

Verottaja on keskeyttänyt tulostamisen kokonaan ja selvittää ongelman vakavuutta ja laajuutta. Ongelma paljastui, kun verottaja alkoi saada yhteydenottoja virheellisiä kirjeitä saaneilta ihmisiltä.

Verottajan mukaan kyse näyttäisi olevan tulostusongelmasta, jonka vuoksi eri asiakkaiden tietoja on mennyt sekaisin tulostetuissa verotuspäätöksissä.

Toisten ihmisten tietoja verotuspäätöksissä

Asiasta ensimmäisenä kertoneeseen Ilta-Sanomiin (siirryt toiseen palveluun) on ollut yhteydessä useita ihmisiä, joiden verotuspäätöksistä on löytynyt paikkansa pitämättömiä asioita.

Verotuspäätöksistä on löytynyt muun muassa väärän puolison nimi, muiden kauppaamia osakkeita sekä kokonaan tuntemattoman yhtiön tietoja.

– Toisinaan tiedoissa on ikävämpiä tietoja, kuten esimerkiksi henkilötunnuksia, toisinaan taas ei ole. Meillä on vielä selvityksessä, mikä virheen logiikka on ollut. Tämän tarkempaa tietoa ei tällä hetkellä pysty antamaan.

Myös vääränsuuruisia veronpalautuksia on penätty. Eräällä IS:n lukijalla ansiotulot, ennakkoverojen määrä, omistukset sekä muutkin tiedot olivat kokonaan toisen ihmisen.

Levasman mukaan ongelma näyttää koskevan kaikenlaisia päivän aikana lähetettyjä tulosteita, ei pelkästään henkilöiden verotuspäätöksiä.

Sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Verohallinto kehottaa vääriä tietoja sisältäneitä kirjeitä saaneita tuhoamaan kirjeet. Virheellisen kirjeen saaneille lähetetään uudet ajantasaiset kirjeet.

Verohallinnon mukaan tiedot näkyvät oikein OmaVero-palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

"Mahdollisuus, että niitä pystyisi väärinkäyttämään, on aika pieni"

Verottaja ei vielä tässä vaiheessa lähde tarkkaan arvioimaan sitä, kuinka vakavia seurauksia tietojen päätymisestä vääriin käsiin voi olla.

– Siellä on todennäköisesti henkilötietoja, muun muassa henkilötunnuksia. On vaikea sanoa, miten niitä pystytään hyödyntämään. Mahdollisuus, että niitä pystyisi väärinkäyttämään, on aika pieni, mutta ei sitä pysty varmasti sanomaan, ettei sellaista ongelmaa olisi, Levasma sanoo.

Tapahtuneen mahdollisia juridisia seurauksia selvitetään asian edetessä. Levasman mukaan Verohallinto on todennäköisesti yhteydessä asiasta tietosuojavaltuutetun toimistoon.

STT ei torstaina tavoittanut tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota.

Verohallinnon kirjeet tulostetaan, kuoritetaan ja lähetetään jakeluun automaattisesti, minkä vuoksi virhettä ei havaittu ennen kuin vastaanottajilta saadusta palautteesta.

Verohallinnolla esiintyi ongelma myös alkuvuonna lähetetyissä verokorteissa. Asiasta kertoneen Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan veroprosentti oli laskettu väärin 400 suomalaisen kohdalla. Levasman mukaan aiempi verokorttiongelma ei liity mitenkään nyt tapahtuneeseen tulostusvirheeseen.