Herätys: Pyöräilijöiden kuolemat lisääntyneet, metsänsuojeluinto kasvaa, ilmastotekoja keittiössä, Yhdysvalloissa siirtolaisten joukkopidätys

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mikko Huoponen.
Mikko Huoponen menetti viime vuonna onnettomuudessa 23-vuotiaan tyttärensä. Timo Nykyri / Yle

Vaikka liikennekuolemien määrä on viime vuosina vähentynyt, on pyöräilijöiden osuus kaikista liikenteessä kuolleista hieman kasvanut. Oululainen Mikko Huoponen menetti viime vuonna onnettomuudessa 23-vuotiaan tyttärensä, kun tämä jäi auton alle ylittäessään suojatietä pyörällä.

Vapaaehtoinen metsien suojelu yleistyy

Taideteos metsässä
Perttu Laakson metsässä voi tutustua myös taideteoksiin. Näyttelyille on luvassa jatkoa tulevinakin vuosina.Timo Leponiemi / Yle

Vapaaehtoisesta metsien suojelusta maksettavat korvaukset ovat nousseet varteenotettavaksi vaihtoehdoksi hakkuille. Renkolaisen Perttu Laakson metsästä viisi ja puoli hehtaaria on siirtymässä pysyväksi suojelualueeksi.

Ruoan heittäminen roskikseen ei ole pikkujuttu

Hedelmänkuoria ja kahvinporoja biojäteastiassa.
Suomalaisessa kodissa keskimäärin joka kymmenes leipäpala, hedelmä tai vihannes päätyy roskiin.Tiina Jutila / Yle

Kansainvälisen ilmastonmuutopaneelin raportti kovisteli poliittisia päättäjiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta jokainen voi tehdä osansa myös kotikeittiössä. Ruokahävikin vähentämisellä on iso merkitys, IPCC:n raportti osoitti.

Siirtolaisten joukkopidätys Yhdysvalloissa

ICE:n agentit pidättivät lähes 700 siirtolaista useissa eri teollisuuslaitoksissa Mississippissä.
ICE:n agentit pidättivät lähes 700 siirtolaista useissa eri teollisuuslaitoksissa Mississippissä. ICE / HANDOUT/ EPA

Yhdysvalloissa paperittomien siirtolaisten joukkopidätys on aiheuttanut laajaa huolta siirtolaisten lasten tilanteesta. Mississippin osavaltion pääkaupungin Jacksonin pormestari kuvailee pidätysratsioita epäinhimillisiksi ja tehottomiksi.

Kaksi ja puoli miljoonaa muslimia on matkannut Mekkaan

Muslimi pyhiinvaeltajat pysähtyvät rukoilemaan matkalla kohti Mekkaa.
Tänään perjantaina alkava vuosittainen pyhiinvaellus hajj kerää jopa yli 2,5 miljoonaa muslimia ympäri maailman islamin pyhimpään paikkaan Saudi-Arabian Mekkaan.EPA

Saudi-Arabiassa on jälleen vuosittaisen pyhiinvaelluksen, hajj'n aika. Muslimeja kautta maailman saapuu osallistumaan juhlaan, ja tapahtuma onkin osallistujamäärältään yksi maailman suurimmista. Siihen varaudutaan monin eri tavoin, koska valtavat väkimäärät voivat aiheuttaa myös ongelmia. Esimerkiksi neljä vuotta sitten tungoksessa tallautui kuoliaaksi jopa yli kaksi tuhatta ihmistä.

Paikoin voi sataa rankastikin

Sääkartta
Kerttu Kotakorpi / Yle

Maan etelä- länsiosassa on edelleen epävakaista. Sade- tai ukkoskuuroja muodostuu tänään monin paikoin länteen painottuen. Vettä voi sataa ajoittain rankasti, yli 20 mm tunnissa. Kuurojen lomassa aurinko pääsee paistamaan. Maan itäosissa ja Lapissa on enimmäkseen poutaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.