Kuivuus on kutistanut jokien virtaamat poikkeuksellisen pieniksi – seurauksena kalakuolemia ja pahimmillaan lohien kutuvaellus estyy

Veden vähyys on ajanut ainakin osan kaloista keskipohjalaisjoissa pienelle elinalueelle.

joet
Perhojoki.
Perhonjoessa virtasi vähän vettä jo kesällä 2018.Iina Kluukeri / Yle

Jo kesäkuusta jatkunut kuivuus on kutistanut keskipohjalaisjokien virtaamat poikkeuksellisen pieniksi.

Perhonjoessa Tunkkarissa vettä virtasi elokuun alussa jopa yli puolet normaalia vähemmän. Lestijoessa virtaama oli sitäkin pienempi. Elokuun alussa Lestijoen Saarenpäässä virtaa vettä tavallisesti keskimäärin 10 kuutiota sekunnissa, mutta tänä kesänä virtaama on ollut huomattavasti tätä pienempi eli vain kaksi kuutiota.

– Tilanne on jo tukala vesieliöille ja etenkin kaloille. Ne ovat kärsineet koko kesän elinympäristön kaventumisesta kun vesi uomassa vähenee. Helteiden aikana jokivesien lämpötilat nousivat jopa 20 asteeseen ja happipitoisuus laski huomattavasti, kertoo Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen vesienhoidon ryhmäpäällikkö Jari Latvala.

Ely-keskus on saanut myös ilmoituksen kalakuolemista Keski-Pohjanmaalla. Kaustisen Köyhäjoen vähävetisestä uomasta löydettiin kuolleita särkiä, ahvenia ja haukia heinäkuussa. Syynä oli ilmeisesti helteiden aiheuttama happikato.

Muitakin kalakuolemia on kesän aikana voinut sattua, mutta Elyn tietoon on tullut vain Köyhäjoen tapaus.

Elyn ryhmäpäällikön mukaan vesieliöt ovat kuitenkin hyviä sopeutumaan.

– Ne ovat todennäköisesti hakeutuneet sellaisille alueille, että kestävät rasittavat olosuhteet. Vaikka syvänteeseen joessa, missä ne ovat niukasta vedestä huolimatta selviytyneet.

Pahimmassa tapauksessa tänä kesänä kuoriutuneet kalanpoikaset kuolevat. Se nähdään kuitenkin vastaa parin vuoden päästä.

Lohien nousu tutuille lisääntymispaikoille Lestijokeen voi myös olla vaarassa.

– Jos vähävetisyys jatkuu syksylle, uhkana on, että Lestijoen meritaimenten kutuvaellus estyy, Latvala toteaa.