Syyttäjä vaatii elinkautista murhasta –​ toinen takakonttisurmasta syytetyistä syyntakeinen, toinen alentuneesti syyntakeinen

Mies ja nainen polttivat tappamansa uhrin ruumiin auton takakontissa Lappeenrannassa toukokuussa 2018. Käräjäoikeus antaa tuomionsa 23. elokuuta.

henkirikokset
Murhasta syytetty nainen kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9.8.2019.
Syytetty nainen kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9. elokuuta 2019.Mikko Savolainen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tänään perjantaina jatkanut Lappeenrannassa toukokuussa 2018 tapahtuneen vakavan surmatyön käsittelyä.

Käräjäoikeus aloitti tapauksen käsittelyn jo vajaa vuosi sitten lokakuussa 2018. Sen päätteeksi oikeus antoi välituomion, jossa se katsoi syytettyjen toimineen rangaistavalla tavalla. Oikeus kuitenkin passitti molemmat syytetyt mielentilatutkimukseen.

Murhasta syytetty mies kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9.8.2019.
Syytetty mies peitti kasvonsa saapuessaan Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9. elokuuta 2019.Mikko Savolainen / Yle

Mielentilatutkimuksen perusteella syytetty mies on syyntakeinen eli tehnyt surman täydessä ymmärryksessä.

Syytetty nainen on mielentilatutkimuksen mukaan aleentuneesti syyntakeinen eli täyttä ymmärrystä vailla.

Syyttäjä vaatii mielentilatutkimustenkin jälkeen molemmille elinkautista vankeutta murhasta.

Lisäksi molempia syytetään törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta sekä lievästä maksuvälinepetoksesta, hautarauhan rikkomisesta ja vahingonteosta.

Syytetyt ovat syntyneet vuonna 1998.

Syytetyt kiistivät

Tapaus liittyy Lappeenrannassa 21. toukokuuta alkaneeseen tapahtumasarjaan, joka päättyi seuraavana päivänä ihmisen ruumiin löytymiseen poltetun henkilöauton takakontista.

Syytettyinä olevat mies ja nainen tunnustivat oikeudessa syksyllä 2018 olleensa paikalla surmatyön aikana, mutta molemmat kiistävät itse syyllistyneensä miehen surmaamiseen. Sen sijaan he syyttävät surmatyöstä toisiaan.

Surmattu oli vuonna 1997 syntynyt savitaipalelainen mies. Teosta epäillyt asuivat tekoaikana Lappeenrannassa.

Syytetyt Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosalissa 9.8.2019.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus aloitti takakonttisurman pääkäsittelyn 9. elokuuta 2019 aamulla.Petri Kivimäki / Yle

Autoajelulta surmatyöhön

Surmasta epäillyt mies ja nainen olivat autoilemassa uhrin omistamalla henkilöautolla illalla 21. toukokuuta 2018. He olivat ajaneet muutaman kilometrin Lappeenrannan keskustasta olevaan Mikonsaareen. Siellä kuskina ollut uhri oli ensin sidottu henkilöauton rattiin käsiraudoilla kiinni. Sen jälkeen miehen suun eteen oli laitettu vahvaa teippiä. Myös jalat oli sidottu teipillä.

Tekijät uhkasivat uhria ja saivat tämän kertomaan pankkikorttinsa tunnusluvun sekä pankkitilinsä käyttäjätunnuksen ja salasanat.

Tämän jälkeen mies oli irrotettu ratista ja hänen kädet oli laitettu selän taakse käsiraudoilla kiinni. Lopuksi mies nostettiin auton takakonttiin.

Tekijät ajoivat uhri takakontissa Imatralle, jossa he nostivat uhrin pankkikortilla pankkiautomaatista 20 euroa rahaa ja tankkasivat bensiiniä noin 20 eurolla. Bensiiniä otettiin myös mukaan kahteen puolentoista litran pulloon.

Sen jälkeen tekijät olivat ajaneet autolla takaisin Mikonsaareen, jossa uhria oli syyttäjän mukaan lyöty lukuisia kertoja veitsellä. Uhri oli ilmeisesti tässä vaiheessa saanut surmansa.

Auto tuleen

Tekijät nostivat uhrin auton takakonttiin ja lähtivät ajamaan Lappeenrannan keskustaa. He hakivat ruokaa hampurilaisravintolasta ja päätyivät seuraavan vuorokauden puolella kello kolmen aikaan yöllä Lappeenrannan Lauritsalan venesatamaan.

Satamassa he valelivat auton bensiinillä ja sytyttivät sen tuleen.

Palokunta kävi sammuttamassa palon, mutta he, eivätkä paikalla käyneet poliisit, havainneet takakontissa ollutta ruumista. Sen löysi vasta ulkopuolinen myöhemmin iltapäivällä.

Poliisi sai melko nopeasti tämän jälkeen epäillyt kiinni.

Syyttäjä vaatii tekijöille elinkautista vankeustuomiota.

Palaneen auton jäänteet
Palopaikalla olleen auton jäänteitä Lappeenrannan Lauritsalassa.Kare Lehtonen / Yle

Tappo vai murha?

Välituomiossaan marraskuussa 2018 Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että surma oli tehty vakaasti harkiten. Tätä tukee muun muassa se, että tekijöillä oli mukanaan veitsi ja käsiraudat. Teko oli kestänyt usean tunnin ajan ja syytetyt olivat sittemmin yrittäneet peitellä rikostaan ja vaikeuttaa tutkintaa heittelemällä uhrin vaatekappaleita ympäriinsä.

Lisäksi he olivat polttaneet auton, jossa ruumis oli ollut. Polttamista varten he olivat tankanneet huoltoasemalla bensiiniä limsapulloihin.

Käräjäoikeuden välituomion mukaan tappo oli myös tehty erityisellä raakuudella ja julmuudella, koska siinä uhrille tarkoituksellisesti aiheutettiin kovia tuskia. Surmatyö kaikkinensa oli kestänyt kauan, minkä oli käräjäoikeuden mukaan pitänyt aiheuttaa uhrille kauhua ja kärsimystä.

Käräjäoikeuden välituomion mukaan syytetyt ovat menettelyllään syyllistyneet yhdessä ja yksissä tuumin tehtyyn murhaan.

Käräjäoikeuden lopullinen tuomio asiasta tulee 23.8.2019.

Juttua ja otsikkoa päivitetty.