1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin tukeminen ärsyttää kuntosaliketjun asiakkaita – julkkikset kannustavat irtisanomaan jäsenyyden

Suositun kuntosaliketjun omistajiin kuuluva liikemies järjestää varainkeruuillalliset Donald Trumpille.

boikotti
Stephen Ross
Liikemies Stephen Ross omistaa myös NFL-jalkapallojoukkue Miami Dolphinsin.Jason Szenes / Yle

Yhdysvaltain itärannikolla, eliitin suosimassa lomakohteessa Hamptonsissa pidetään perjantaina kestit, joiden järjestäminen on suututtanut monet.

Liikemies Stephen Rossin kartanossaan isännöimiin juhliin päästäkseen vieraiden on pitänyt raottaa kukkaroaan ja lahjoittaa vähintään 5 600 tai jopa 250 000 dollaria (siirryt toiseen palveluun).

Palkinto lahjoituksesta on kuitenkin melkoinen. Juhlien tähti on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja mitä enemmän rahaa vieras on lahjoittanut, sitä lähemmäs presidenttiä pääsee.

Juhlissa ei tietenkään ole mitään kummaa. Varainkeruuillalliset kuuluvat Yhdysvaltain poliittiseen kulttuuriin.

Silti nyt järjestettävät illalliset ovat nostattaneet suuttumusta ja aiheuttaneet boikottiaallon.

"Jäsenyys peruttu"

Rossin järjestämistä varainkeruuillallisista on noussut kohu, sillä Ross omistaa kiinteistöyhtiönsä The Related Companyn kautta osan kuntoiluketju Equinox Fitnessistä. Equinoxilla on kuntosaleja Yhdysvaltojen lisäksi myös Britanniassa ja Kanadassa.

Useiden luksuskuntosalien lisäksi Equinoxin omistuksessa on sisäpyöräilyketju Soulcycle.

Sen saleja löytyy etenkin Yhdysvaltojen suurista kaupungeista eli niiden käyttäjäkunta on suurelta osin liberaalia väkeä, jolle Trumpin tukeminen on kauhistus. Siksi moni julistaa sosiaalisessa mediassa nyt irtisanoneensa jäsenyytensä välittömästi.

Boikottiin ryhtyneiden joukossa on tavallisten kuntoilijoiden lisäksi useampia julkkiksia, esimerkiksi näyttelijät Debra Messing, Sophia Bush ja malli Chrissy Teigen.

Näyttelijä Wilson Cruz kehottaa ihmisiä peruuttamaan jäsenyytensä ja myös kertomaan miksi.

Etenkin Soulcycleen liittyy voimakkaasti mielikuva suvaitsevuudesta ja siitä, että se tukee myös vähemmistöjä. Esimerkiksi Pride-viikon aikaan Soulcyclen saleilla (siirryt toiseen palveluun) osallistuttiin tunnelmaan soittolistoilla ja sateenkaarivalaistuksella.

Boikotoijien mukaan Trump ei edusta näitä arvoja.

Soulcycle kuntosali
Equinoxilla ja Soulcyclella on New Yorkissa useita toimipisteitä. Equinoxin kuukausijäsenyys maksaa likemmäs 300 euroa, yksi sisäpyöräilytunti Soulcyclella liki 40 euroa.Levine-Roberts / All Over Press

Soulcycle irtisanoutuu

Soulcyclen toimitusjohtaja Melanie Whelan julkaisikin tiedotteen, jossa hän kirjoittaa Rossin olevan vain "passiivinen sijoittaja".

Lisäksi Whelan kirjoittaa, ettei Soulcyclella ole mitään tekemistä varainkeruutapahtuman kanssa eikä yhtiön voittoja käytetä poliitikkojen rahoittamiseen.

Soulcycle press

Myös Equinox julkaisi hyvin samansisältöisen tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa kirjoitetaan yhtiön uskovan "suvaitsevaisuuteen ja tasa-arvoisuuteen".

Ross on paitsi The Related Companyn enemmistöomistaja, myös hallituksen puheenjohtaja. Kuntosaliketju Equinoxin The Related Company osti vuonna 2005 (siirryt toiseen palveluun). Nykyisellään Equinoxilla on The Related Companyn lisäksi muitakin omistajia.

Koska kyseessä on yksityinen yhtiö, Rossin nykyisestä omistusosuudesta ei ole tarkkaa tietoa (siirryt toiseen palveluun). Uutistoimisto Bloombergin yritystietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ross on kuitenkin Soulcyclen hallituksen jäsen ja emoyhtiö Equinoxin hallituksen puheenjohtaja.

Torstaina Ross julkaisi lausunnon, jossa hän kertoo tunteneensa Donald Trumpin jo 40 vuoden ajan.

– Vaikka olemme yhtä mieltä joistain asioista, olemme erimielisiä monista muista enkä ole koskaan ollut kaino ilmaistessani mielipiteitäni, lausunnossa sanotaan.

Ross on tukenut republikaaniehdokkaita aiemminkin (siirryt toiseen palveluun), mutta antanut rahaa myös demokraattiehdokkaille.

Stephen Ross
Stephen Rossin yhtiö oli mukana myös New Yorkissa sijaitsevassa Hudson Yards-rakennusprojektissa.Peter Foley / Yle

Demokraattiehdokkaiden rahoitus pirstaloituu

Nyt syntynyt boikotti kertoo osaltaan siitä, että kisa kohti syksyn 2020 presidentinvaaleja on alkanut.

Isojen varainkeruuillallisia järjestetään tiuhaan ja ehdokkaiden sähköpostituslistoille rekisteröityneet ihmiset saavat kehotuksia osoittaa tukensa lahjoitusten muodossa.

Miltä presidentiksi pyrkivien demokraattien rahoitus sitten näyttää?

Tilastografiikka kampanjavaroista
Donald Trumpin kampanjakassa on selvästi kookkaampi kuin yhdenkään demokraattien kärkiehdokkaan.Laura Merikalla/Yle Uutisgrafiikka

Istuva republikaanipresidentti Donald Trump on rahoituksensa osalta omassa sarjassaan. Demokraattien ehdokkuudesta kamppailee parinkymmenen poliitikon joukko, mikä näkyy myös ehdokkaiden kampanjakassoissa.

Voittoa tavoittelemattoman Center for Responsive Politics -järjestön ylläpitämällä verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun) näkee myös muiden demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivien vaalikassojen tilanteen.

Aiheesta muualla:

They Paid $42 for a SoulCycle Ride, Not for Trump (siirryt toiseen palveluun) (NY Times 8.8.2019)

Lue myös:

Trumpin haastajat – He tavoittelevat demokraattien presidenttiehdokkuutta 2020

Tämän miehen tehtävä on varmistaa Trumpin jatkokausi – Brad Parscale on itseoppinut koodari ja markkinoinnin huippuosaaja

Joe Biden keräsi 6,3 miljoonaa dollaria kampanjansa ensimmäisenä vuorokautena

Lue seuraavaksi