Tietomurto johti salasanojen vaihtorumbaan Porissa – vielä yli 4 000 vaihtamatta

Porin kaupungin opetusverkkoon tehty tietomurto vaaransi opetusverkon salasanat.

Pori
Porin kaupungin ict-yksikön helpdesk.
Tietomurron jälkiselvittely on työllistänyt ICT-suunnittelija Kaisu Plaamia ja järjestelmäasiantuntija Petri Mäkelää.Tapio Termonen / Yle

Vajaa puolet Porin koulujen ja päiväkotien henkilökunnasta ja oppilaista oli torstaina vaihtanut salasanansa Porin verkkohyökkäyksen vuoksi. Kaupungin opetusverkossa havaittiin keskiviikkona tietomurto, joka vaaransi opetusverkon salasanat.

Tämän vuoksi noin 9 000 henkilön pitää vaihtaa salasanansa. Vanhat lakkasivat toimimasta torstaina aamupäivällä. Asiasta on tiedotettu muun muassa oppilaiden vanhemmille.

Vaihtamatta on vielä yli 4 000 salasanaa. Kaupunki kolminkertaisti eilen hepldeskinsä työntekijämäärän asiaan liittyvien soittojen vuoksi.

ICT-yksikön päällikön Heikki Haaparanta arveli torstaina, että verkkohyökkäyksen taustalla on kansainvälinen rikollisuus.

– Käyttäjätunnus- ja salasanaparit ovat kauppatavaraa rikollisille. Niillä voidaan vaikka tehdä ostoksia verkossa.

Tämä on jo toinen tietomurto Satakunnassa lyhyessä ajassa. Viime viikonvaihteessa Kokemäen kaupunki joutui vakavan verkkohyökkäyksen kohteeksi, joka lamautti muun muassa kaupungin maksuliikenteen.