Luonnonvaraiset eläimet kaipaavat kesällä vettä, eivät ruokaa – lintujen pullaruokinta voi johtaa kehityshäiriöihin

Lintuja ja muita luonnonvaraisia eläimiä voi auttaa tarjoamalla niille lämpimällä kesäsäällä raikasta vettä.

Siilit, pikkulinnut ja muut pienelämet kaipaavat vettä kesäkuumalla. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Etenkin lämpimät kesäkelit ovat luonnonvaraisille eläimille raskasta aikaa, ja monet ihmiset tahtovat auttaa pieneläimiä ja lintuja kesäisin. Kainuun Eläinsuojeluyhdistyksen väki kehottaakin ihmisiä muun muassa tarjoamaan pieneläimille raikasta vettä juotavaksi.

– Laakea astia ja siihen vettä, joka vaihdetaan päivittäin. Astiaan on hyvä laittaa myös pieni keppi, jota pitkin eläimet voivat kulkea, Kainuun Eläinsuojeluyhdistyksen Tiina Konttinen sanoo.

Lintuja ei kuitenkaan kannata ruokkia kesäisin, sillä poikasten tulee oppia pyydystämään oma ruokansa. Biologi Vesa Hyyryläinen muistuttaa, että lintuja tulee syöttää ainoastaan silloin kuin maa on jäässä ja lumi maassa.

– Yleisesti pitäisi ajatella järjellä ja ymmärtää, että kyllä linnut kesällä ruokaa löytävät.

Korkeintaan jyviä voi antaa

Jos lintuja välttämättä haluaa kuitenkin ruokkia, pullapussi ei ole oikea vaihtoehto.

– Jos emoa tai poikasta on ruokittu väärin, se voi johtaa kehityshäiriöihin, Konttinen kertoo.

Hyyryläinen vinkkaa lintujen ruokkijoille järkevämmän tarjottavan.

– Kuorimattomat ruis-, kaura- ja ohranjyvät ovat parempi vaihtoehto. Eihän kuorittu vehnä ole hyväksi ihmisellekään, Hyyryläinen muistuttaa.

KESY saa kesäisin paljon yhteydenottoja muun muassa rusakon- ja linnunpoikasista, jotka vaikuttavat hätää kärsiviltä kyyhöttäessään maassa.

– Näillä poikasilla ei ole hätää, vaikka emo käykin vähimmillään vain kerran päivässä ruokkimassa niitä. Se kuuluu ihan normaaliin kasvuun eikä näihin eläimiin kannata koskea, Kainuun Eläinsuojeluyhdistyksen Leena Turpeinen sanoo.

Kalastetut kalat tulisi myös lopettaa mahdollisimman pian ja inhimillisesti ja rastasverkkoihin takertuneet linnut tulisi irrottaa varovaisesti. Näillä toimilla voi vähentää pienten eläinten tuskaa. Helppo ja konkreettinen tapa auttaa luonnonvaraisia eläimiä on kerätä roskia luonnosta.

– Kun eläimet syövät roskia, tuloksena on usein hidas ja kivulias kuolema, Konttinen sanoo.