1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kunnalliset terveyskeskukset

Porissa lääkärissä pärjää yleensä suomella ja englannilla – harvinaisissa kielissä tulkin löytäminen saattaa kestää viikkoja

Porin puhutuimmat kielet ovat suomen jälkeen venäjä, viro ja puola. Terveyskeskuksessa ei välttämättä saa palvelua omalla äidinkielellään.

Porin terveyskeskuksissa käytetään englantia usein, mutta muita kieliä vaihtelevasti. Tulkkauspalveluita käytetään usein. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Porin terveyskeskuksissa yleisimmät asiointikielet ovat suomen jälkeen englanti, venäjä ja viro. Kolmen kärjen jälkeen listalta löytyvät muun muassa puola ja arabia.

– Suurin osa hoitajista puhuu tietysti suomea, mutta paljon myös englantia, jota tänä päivänä tarvitaankin aika usein, kertoo terveydenhoitaja Anna Aubert Porin perusturvasta.

Aubert työskentelee paljon pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Hän koordinoi kieliasioita terveyskeskuksissa etsimällä muun muassa eri kielten tulkkeja, jos asiakas ei osaa esimerkiksi englantia.

– Tulkkipalveluita käytetään varmasti päivittäin. Minulla on vakituinen arabian kielen tulkki täällä Porissa ja puhelintulkkausta käytetään myös.

Terveydenhoitaja Anna Aubert tulee apuun, jos esimerkiksi neuvolaan saapuu äiti lapsen kanssa, ja kielimuuri estää asioinnin. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Harvinaisimpia kieliä kurdi kurmanji ja somali

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa paljon töitä tekevä Anna Aubert kertoo, että aina tulkkia ei löydy helposti.

– Kurdi kurmanjin kieli on sellainen, että tulkkia on vaikeaa löytää. Eräs asiakas joutui odottamaan aikaa pari viikkoa – onneksi kyse ei ollut kiireellisestä asiasta. Myös somalin kielen tulkkeja on Suomessa vähän.

Kiireellisissä tilanteissa asiakas on pystyttävä kuitenkin hoitamaan.

– Useimmiten ihmiset osaavat kertoa kivusta ja siitä, mihin sattuu. Hankalissa tilanteissa yritämme vain ymmärtää toisiamme, Aubert sanoo.

Porissa on ainakin yksi arabiankielinen lääkäri, joka puhuu myös sujuvaa suomea, Aubert tietää kertoa.

– Tiedän myös hoitajista, jotka parhaillaan opiskelevat arabiaa, joten ainakin muutaman vuoden kuluttua palvelua saa myös arabiaksi.