1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Hallitus aikoo palauttaa kaikkien lasten oikeuden varhaiskasvatukseen – Lappeenrannassa uudistus vaatisi lisää tiloja ja henkilökuntaa

Lappeenrannassa on selvitetty, mitä subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen vaatii. Muutos onnistuisi parin vuoden kuluttua ilman resurssien lisäystä.

varhaiskasvatus
Lapsi leikkimässä paperinukeilla Kesämäen päiväkodissa Lappeenrannassa.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen vaatisi Lappeenrannassa, että myös kaikki yksityiset päiväkodit olisivat täysimääräisessä käytössä.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan kaupunki on selvittänyt, lisääkö subjektiivisen päivähoidon palauttaminen päiväkotipaikkojen tarvetta. Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmistelussa lakimuutos, joka palauttaa kaikille oikeuden täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen. Uuden lain on tarkoitus astua voimaan vuoden kuluttua.

Hallituksen esityksestä riippumatta Lappeenranta on selvittänyt jo itse subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista. Vuoden 2018 lopussa Lappeenrannassa tehtiin kaksi valtuustoaloitetta, joissa esitettiin kokopäiväisen subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista ja lainmukaisen rajauksen poistamista.

Subjektiivisella päivähoito-oikeudella tarkoitetaan alle kouluikäisen oikeutta päivähoitoon eli varhaiskasvatukseen, vaikka lapsen molemmat vanhemmat olisivat kotona.

Yksityiset päiväkodit ratkaisevassa asemassa

Lappeenrannan kyky tarjota päivähoitopaikka kaikille alle kouluikäisille lapsille riippuu siitä, milloin uudistus tulee voimaan.

Jos subjektiivinen päivähoito-oikeus palautettaisiin nyt heti, kaupungin pitäisi lisätä päiväkoteihin henkilökuntaa ja tiloja.

Lappeenrannan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Päivi Virkki sanoo, että jos uudistus tulisi kahden vuoden kuluttua, nykyiset tilat ja henkilökunta riittäisivät jo. Tämä johtuu osittain siitä, että lasten määrä vähenee Lappeenrannassa.

– Jotta uudistus onnistuisi, Lappeenrannan yksityisten päiväkotien pitäisi olla täysimääräisessä käytössä, Virkki lisää.

Lappeenrannan yksityisissä päiväkodeissa on tällä hetkellä tilaa.

Lapsia leikkimässä päiväkodissa.
Lappeenrannassa on tehty kaksi valtuustoaloitetta kokopäiväisen subjektiivisen päivähoidon palauttamiseMikko Stig / Lehtikuva

Päivi Virkki tervehtii ilolla hallituksen esityksen kohtaa, jossa todetaan, että tehtävä on kunnille uusi, ja siksi valtio tulisi rahoittamaan kokonaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisen.

– Toivottavasti näin oikeasti tapahtuu, Virkki lisää.

Vuonna 2016 varhaiskasvatusoikeus rajattiin 20 tuntiin viikossa, mikäli vanhemmat eivät ole töissä tai opiskele päätoimisesti. Sitä ennen kaikilla lapsilla oli subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen. Rajaus perustui pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan ja rajoittamisella tavoiteltiin säästöjä.

Tällä hetkellä Lappeenrannassa 270 lapsella on oikeus vain 20 päivähoitotuntiin viikossa.

Lue seuraavaksi