Verottajalta lähtenyt 27 000 virheellistä verokirjettä – Apulaistietosuojavaltuutettu: Vakava tilanne Suomessa ja mahdollisuus väärinkäytöksiin on olemassa

Vieläkin ihmisille saattaa tipahdella 6.8. tulostettuja virheellisiä verokirjeitä, joissa saattaa olla toisten ihmisten arkaluontoisia tietoja.

verotus
Veropäätös
Jopa 27 000 ihmistä on saanut verottajalta virheellisen päätöskirjeen.Henrietta Hassinen / Yle

Tietosuojan kannalta tilanne on vakava, sanoo apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman.

– Aina on tilanne vakava, kun henkilöiden tietoja menee väärään paikkaan. Varsinkin, jos alustavien tietojen mukaan on kyse kohtuullisen isosta määrästä, sanoo apulasitietosuojavaltuutettu Jari Råman.

Suomen mittakaavassa tietosuojavirhe on mittakaavaltaan poikkeuksellinen ja mahdollisuus väärinkäytöksiin on myös olemassa.

– Kun tietoja menee väärään paikkaan, aina on mahdollisuus väärinkäytöksiin. Sitä täytyy kuitenkin arvioida sen pohjalta, minkälaisia tietoja erityisesti on päätynyt vääriin käsiin.

Tietosuojavaltuutetun toimisto odottaa verohallinnolta ilmoitusta tietoturvaloukkauksesta, ja niiden tietojen luonteesta, joita on päätynyt väärille ihmisille. Sen jälkeen arvioidaan, minkälaisia seuraamuksia yksittäiselle henkilölle voi olla tietoturvaloukkauksesta.

Verottaja tarkentaa virheellisenä lähetettyjen päätöskirjeiden määrää. Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma kertoo STT:lle, että tällä tietoa virheellisiä kirjeitä olisi lähetetty noin 27 000.

Levasma sanoo Ylelle, että tietosuojavaltuutetun toimisto saa verohallinnon selvityksen tapahtuneesta vielä tänään. Verottajalla on 72 tuntia aikaa tehdä ilmoitus tietosuojaloukkauksen tapahtumisesta.

Virhe yllätti verohallinnon täysin

Verohallinnolle selvisi eilen yksittäisten asiakkaiden yhteydenottojen perusteella, että jotain outoa oli tapahtunut. Verohallinnolle tuli kymmeniä yhteydenottoja.

Levasman mukaan virhe tapahtui siten, että ulkopuolisen yrityksen tulostusjärjestelmä sekoitti yksittäisten asiakkaiden tietoja ja yhdisteli niitä väärin. Virhe on tunnistettu, ja se koski vain 6. elokuuta lähetettyjä kirjeitä. Kyseessä oli yksi tulostuserä.

– Suurelta osalta ne ovat olleet henkilöiden veropäätöksiä, joita lähetetään tähän aikaan. Niitä on ollut se 17 000. Siellä on myös joitakin verokortteja, Levasma sanoo.

Verottaja neuvoo, että jos olet sattunut saamaan virheellisen verokirjeen, sen voi tuhota. Saat uuden, korjatun kirjeen myöhemmin. Levasman mukaan jokaisen verovelvollisen oikeat tiedot löytyvät verojärjestelmnästä ja OmaVerosta verkossa. Esimerkiksi verotuspäätökset ja verokortit ovat OmaVerossa oikein.

Hän pahoittelee verohallinnon puolesta virhettä ja pitää sitä vakavana.

– Virhe ja sen paikka yllätti täysin, ei olisi voinut kuvitella, että siinä kohdassa voisi jokin mennä pieleen, Levasma sanoo.

Samalla järjestelmällä on lähetetty miljoonia kirjeitä.

Jarkko Levasma.
Kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma verohallinnosta ei olisi voinut kuvitella, että kyseinen virhe voi tapahtua. Samalla järjestelmällä on tulostettu miljoonia verokirjeitä. Kimmo Hiltunen / Yle

Myös verokorteissa näkynyt toisten arkaluontoisia tietoja

Mukana on myös ollut yritysten verotuspäätöksiä ja muita hajanaisia verotukseen liittyviä kirjeitä. Kaikissa kirjeissä on ollut jotain ongelmia.

Tiedoissa oli muun muassa väärän puolison nimi ja esimerkiksi tuntemattomia osakkeita. Myös yritysten yksityiskohtaisia tietoja on päätynyt väärille henkilöille. Veropäätöksistä ja verokorteista näkyy myös ihmisten henkilötietoja.

– Joissakin tilanteissa täytyy tarkkaan katsoa huomatakseen, että numerot, jotka näyttävät olevan kohdallaan ovatkin toisesta kirjeestä, verohallinnon Levasma kuvailee.

Apulaistietosuojavaltuutettu ei halua ennakoida, saako verottaja jotain seuraamuksia tietosuojaloukkauksesta.

– Arvoimme ilmoituksen perusteella, ovatko verohallinnon toimenpiteet olleet riittäviä, ja onko asiassa syytä antaa jonkinlaista ohjausta, Råman sanoo.

Verottajan aiempi arvio kirjeiden määrästä tänään oli 17 000, mutta Levasman mukaan virheitä on löydetty nyt muualtakin samasta tulostuserästä. Eilen virheellisten kirjeiden määräksi kerrottiin 60 000.

Virheellisten kirjeiden lähettäminen on keskeytetty.

Lue lisää:

Verottaja lähettänyt jopa 60 000 virheellistä verokirjettä – tiedoissa muun muassa väärän puolison nimi ja tuntemattomia osakkeita