1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huawei

Analyysi: Ahtaalle joutunut Huawei julkisti uuden käyttöjärjestelmän, mutta ei uskalla haastaa Androidin ylivaltaa

Kilpailu käyttöjärjestelmien herruudesta on kovaa, joten uuden käyttöjärjestelmän esitelleen Huawein varovaiset sanat ovat ymmärrettäviä.

Huawei
Huawei HarmonyOS  puhelimessa
HonhmengOS:n julkistanut teknologiajätti Huawei pitää omaa käyttöjärjestelmää yhä varasuunnitelmana. Android pysyy yhtiön mobiililaitteiden ensisijainen käyttöjärjestelmänä.Fred Dufour AFP

Kiinalainen teknologiayhtiö Huawei on julkaissut oman käyttöjärjestelmän älylaitteilleen. Yhdysvaltain mustalle listalle keväällä päätyneen Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön toimitusjohtaja Richard Yu paljasti HongmengOS-käyttöjärjestelmän Dongguanissa Kiinassa käynnissä olevilla kehittäjämessuilla perjantaina.

Huawein on jo pidemmän aikaa huhuttu kehittävän omaa käyttöjärjestelmää ja spekulointi kehitystyön ympärillä kiihtyi toukokuussa, kun Yhdysvaltain hallinto asetti kiinalaisyhtiön mustalle listalle vakoilusyytösten vuoksi. Päätöksen seurauksena amerikkalaisyhtiöiden liiketoimet Huawein kanssa vaikeutuivat huomattavasti. Google ilmoittikin pian lopettavansa järjestelmäpäivitykset Huawein tuleviin Android-puhelimiin.

Googlen ratkaisun jälkeen oma käyttöjärjestelmä alkoi näyttää elintärkeältä Huaweille. Kiinalaisyhtiö myönsi keväällä, että sillä on varasuunnitelma. Tuolloin Yu luonnehti Huawein omaa käyttöjärjestelmää varotoimena, mikäli yhtiö joutuisi luopumaan täysin Androidista.

Dongguanin kehittäjämessuilla Yu kehui HongmengOS:n ominaisuuksia, jotka "eroavat täysin Googlen tai Applen käyttöjärjestelmistä". Samalla hän kuitenkin painotti Androidin olevan yhä Huawein mobiililaitteiden ensisijainen käyttöjärjestelmänä.

HongmengOS otetaan ensimmäisenä käyttöön televisioissa, älykelloissa ja muissa vastaavissa näytöllisissä laitteissa, mutta ei puhelimissa. Siirtyminen omaan käyttöjärjestelmään voi kuitenkin Yun mukaan tapahtua myös puhelimien osalta vaikka heti.

Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön toimitusjohtaja Richard Yu
Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön toimitusjohtaja Richard Yu lupaa uuden käyttöjärjestelmän tulevan Kiinan markkinoille jo tämän vuoden lopulla. Kansainvälisen julkaisun on määrä tapahtua ensi vuonna.Fred Dufour / AFP

Huawei houkuttelee sovelluskehittäjiä avoimella lähdekoodilla

HongmengOS on Androidin tapaan avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa myös muut laitevalmistajat voisivat ottaa HongmengOS:n käyttöönsä. Huawei ei siis ole rakentamssa Applen iOS:n kaltaista ympäristöä, jonne muilla valmistajilla ei ole asiaa. Yun mukaan moni laitevalmistaja on jo nyt kiinnostunut Huawein käyttöjärjestelmästä.

Avoin lähdekoodi hälventää myös epäillyt "takaporteista", sillä kuka tahansa voi tutustua käyttöjärjestelmän toimintaperiaatteisiin. Yhdysvallat on aiemmin syyttänyt Huaweita vakoilusta laitteidensa välityksellä. Todisteita vakoilusta ei ole esitetty.

Avoin lähdekoodi tekee käyttöjärjestelmästä myös houkuttelevamman alustan sovelluskehittäjille. Tämä on tärkeää, sillä lopulta sovellukset määrittävät käyttöjärjestelmän elinkelpoisuuden. Ilman suosittuja sovelluksia mikään käyttöjärjestelmä ei selviä.

Se, miten hyvin kiinalainen käyttöjärjestelmä onnistuu houkuttelemaan ulkomaisia sovelluskehittäjiä, on iso kysymysmerkki. Huawein etuna yhtiön koko ja asema. Harva sovelluskehittäjä haluaa jättäytyä ulos maailman toiseksi suurimman puhelinvalmistajan käyttöjärjestelmästä. Mutta Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan kiihtyessä, kyse ei ole pelkästään liiketoiminnan kannattavuuslaskelmista.

Eikä Huawein asema Kiinan ulkopuolella ole ollut enää sama Googlen ilmoituksen jälkeen. Huawein laitemyynti on kiistan seurauksena pienentynyt länsimaissa ja operaattorit pohtivat uusien puhelimallien julkistuksia.

Dongguanin kehittäjämessut
Huawein julkistama HongmengOS-käyttöjärjestelmä kulkee englanniksi nimellä HarmonyOS. Käyttöjärjestelmä esiteltiin Dongguanissa Kiinassa perjantaina.Fred Dufour / AFP

Androidista on tullut standardi, jota on vaikea haastaa

Kilpailu käyttöjärjestelmien herruudesta on armotonta jo ilman tempoilevaa kauppasotaa. Huawein kuluttajaliiketoimintayksikön johtajan varovaiset sanat ovat siksi ymmärrettäviä. Huawei ei halua esiintyä haastajana kisassa, jonka niin moni on hävinnyt.

Yksi käyttöjärjestelmäkisan hävinneistä yhtiöistä on Nokia, jonka kehittämä Symbian ei koskaan ottanut tuulta alleen. Saman kohtalon koki myöhemmin Nokian mobiililiiketoiminnan ostanut Microsoft, jonka Windows-puhelimet eivät onnistuneet haastamaan Googlen Androidia. Windows-puhelimien tuki päättyy tämän vuoden joukukuussa.

Microsoftin perustaja Bill Gates kuvaili kesällä mobiililaitteiden alustamarkkinoita "voittaja vie kaiken" -markkinoiksi. Gatesin mukaan haastajalle ei riitä puolet tai vaikkapa 90 prosenttia sovelluksista. Sillä pitää olla ne kaikki, jotta se välttää perikadon.

Gates pitää uransa suurimpana virheenä sitä, ettei hän onnistunut ohjaamaan Microsoftia kehittämään Androidin kaltaista mobiilikäyttöjärjestelmää ennen Googlea.

– Android on vakioalusta puhelimille. Olisi ollut luonnollista, että Microsoft voittaa sen kisan, Gates totesi sijoitusyhtiö Village Globalin järjestämässä haastattelussa kesäkuussa (siirryt toiseen palveluun).

– Markkinoilla on tilaa tasan yhdelle käyttöjärjestelmälle, joka ei ole Applen, Gates jatkoi valitellen satojen miljardien dollarien päätymistä kilpailijalle.

Jos Gates on oikeassa, Huawein kannattaa toivoa, ettei se joudu koskaan turvautumaan uuteen käyttöjärjestelmäänsä.

Lue myös:

Onko Huawei oikea turvallisuusriski vai osa kauppasotaa? "Vaikea sanoa, koska näyttöä vakoilusta ei ole"

Näin Huawein kriisi on edennyt – Yhdysvaltojen painostus Kiinan lippulaivayhtiötä kohtaan on koventunut kuukausi kuukaudelta

Lue seuraavaksi