Miten saada nuoret ja kaupunkilaiset kiinnostumaan keskustasta? Yle seurasi, kun puheenjohtajaehdokkaat kohtasivat lauantaina Rovaniemellä

Keskustan puheenjohtajavaali käydään syyskuun alussa. Puheenjohtajan paikasta kisaavat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen.

Suomen Keskusta
Keskustan johtajaehdokkaat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen iskevät yhteen
Keskustan johtajaehdokkaat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen iskevät yhteen

Keskustan puheenjohtajan paikasta kisaavat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kohtasivat lauantaina Rovaniemellä ensimmäisessä puheenjohtajapaneelissa.

Yle seurasi paneelia sekä Yle Areenassa että päivittyvässä verkkoartikkelissa. Tilaisuuden juonsi Ylen toimittaja Perttu Ruokangas.

Ehdokkaat: kentän ääntä kuunneltava tarkemmin

Puheenjohtajaehdokkaiden paneeli aloitettiin pohtimalla syitä keskustan kannatuksen sakkaamiseen. Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa puolueen kannatus oli 12,6 prosenttia.

Kaikkonen nosti kannatuksen laskun syyksi joukon viime hallituskaudella tehtyjä virheitä.

– Puheenjohtaja Sipilään liitetyt kielteiset mielikuvat oli varmaan yksi syy. Iänikuinen sote-keskustelu, maahanmuuttokeskustelu, taksilaki… Kyllähän näitä virheitä oli. Keskustaväkeä olisi pitänyt viime kaudella pystyä kuulemaan enemmän, Kaikkonen sanoi.

Kulmuni nosti esiin kaksi syytä: puolueen henkilöitymisen liiaksi väistyvään puheenjohtajaan Juha Sipilään sekä puolueen linjan hämärtymisen.

– Silloin aikanaan, kun Juha tuli puheenjohtajaksi, mentiin erittäin vahvasti hänen persoonallaan. Kun ongelmia alkoi tulla, olivat kaikki munat samassa korissa.

– Vaikka saatiin taloutta eteenpäin, oli myös asioita, joista ihmiset eivät kerta kaikkiaan tunnistaneet keskustaa. Alkusyy ja juuri on se, että kaikkien kotiseudulla olisi hyvät elämisen edellytykset. Jossakin vaiheessa viime vaalikautta se hämärtyi, Kulmuni sanoi.

Entä miten puheenjohtajaehdokkaat johtaisivat puoluetta? Sekä Kaikkonen että Kulmuni painottivat, että kentän ääntä on jatkossa kuunneltava entistä tarkemmin.

–Pitää koko porukkaan saada uutta asentoa, uutta henkeä ja itseluottamusta. Ei ylhäältä alas, vaan alhaalta ylös, Kaikkonen sanoi.

– Tarvitaan alueille ja ihmisille toivoa. Tämä ei ole ainoastaan kansanliike, vaan toivon liike, Kulmuni sanoi.

Nuoret ja kaupunkilaiset puolueelle vaikea pala

Kevään eduskuntavaaleissa keskusta menetti viimeisenkin paikkansa Helsingin vaalipiirissä. Miten puolue saisi kasvatettua kannatustaan suurissa kaupungeissa ja pääkaupunkiseudulla?

– Mä oon kyllä onnistunut saamaan siellä hyvin kannatusta vaalista toiseen, Uudenmaan vaalipiiristä viisi kertaa kansanedustajaksi valittu tuusulalainen Kaikkonen totesi ja naurahti perään.

– Meillä on pitkä tie, että meistä tulee isoin puolue Helsinki–Uusimaa-alueella. Siellä asuu niin paljon väestöä, että kyllä meidän sielläkin pitää pärjätä.

Kulmunin mukaan keskustan linja ei saa vaihdella sen mukaan, missä päin Suomea ollaan.

– Sikäli linjan täytyy aina olla yksiselitteisen keskustalainen, oltiin sitten kaupungissa tai harvaan asutulla alueella. Linja ei voi olla mikään vaaleanvihreä, pikkukokoomuslainen tai light-versio perussuomalaisista.

Toinen ongelmakohderyhmä puolueelle ovat nuoret. Kaikkosen mukaan keskustalle käy pitkällä tähtäimellä huonosti, mikäli nuoret eivät löydä sitä.

– Viime vuosina nuorisokannatus on tutkimusten mukaan huvennut. Viime hallituskaudella opintotukeakin leikattiin, ei sillä varmaan opiskelijakannatus ainakaan parantunut.

Kaikkosen mukaan keskustan pitää tarjota ratkaisuja kysymyksiin, jotka kiinnostavat nuoria. Esimerkiksi ilmastokeskustelussa keskustan sanoma on jäänyt hänen mielestään ääripäiden väliin.

Kulmuni jatkoi ilmastoteemalla: keskustan pitäisi pystyä tarjoamaan nuorille myös toivoa.

– Puhutaan ilmastoahdistuksesta. Ei kaikki toivo ole mennyt. Meillä on ratkaisuja siihen täällä Suomessakin. Sikäli haluan rohkaista ihmisiä, että on olemassa ratkaisuja ja on olemassa toivoa.

Ilmastokysymyksissä ei juuri eroja

Ympäristökysymyksissä eroja ehdokkaiden välille ei syntynyt.

Lihansyönnin ja maitotuotteiden käytön vähentäminen ei saanut kummaltakaan kannatusta.

– Toivon, että suomalaiset syövät kotimaista, puhdasta ruokaa ja ovat ylpeitä meidän ruuantuotannostamme. Ihmiset osaavat kyllä itse päättää, mitä suuhunsa laittavat, toivottavasti sesonkien mukaan, Kulmuni sanoi.

– Nämä ovat aina henkilökohtaisia valintoja. Jos haluaa ilmastonäkökulman huomioida omissa valinnoissaan, niin jo se, että suosii kotimaista laadukasta ruokaa, on ilmastoteko, Kaikkonen jatkoi.

Kumpikin totesi, että turpeen käyttö energianlähteenä tulee vähenemään.

Puheenjohtajavaaliin kuukausi

Keskustan ylimääräinen puoluekokous valitsee Juha Sipilän seuraajan 7. syyskuuta Kouvolassa. Puheenjohtaja valitaan Sipilän kesken jättämälle kaudelle eli ensi kesän puoluekokoukseen saakka.

Keskustan puheenjohtajaehdokkaista Katri Kulmuni on tällä hetkellä keskustan varapuheenjohtaja. Torniolainen Kulmuni täyttää 32 vuotta juuri puoluekokouksen alla. Lapin vaalipiirin kansanedustajana hän on toiminut vuodesta 2015.

Antti Kaikkonen nousi keskustan eturiviin viime vaalikaudella. kun hän toimi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2016–2019.

Tuusulasta kotoisin oleva Kaikkonen on 45-vuotias. Eduskunnassa hän on istunut Uudenmaan vaalipiirin edustajana vuodesta 2003.

Puheenjohtajaehdokkaat kiertävät ennen Kouvolan puoluekokousta kahdeksallatoista paikkakunnalla. Sunnuntaina ehdokkaat ovat liikkeellä Pohjois-Pohjanmaalla, joka on keskustan suurin piiri. Sunnuntain kaksi keskustelutilaisuutta järjestetään Nivalassa ja Oulussa.

Puheenjohtajakiertue päättyy syyskuun ensimmäisellä viikolla Helsinkiin.

Lue myös:

Analyysi: Vastaukset ”Vanhasen vaalikoneeseen” eivät paljasta linjaeroa keskustan puheenjohtajakisailijoiden väliltä

Ylen kysely: Keskustan puheenjohtajakisasta tulossa todella tiukka – Kaikkonen ja Kulmuni lähes tasoissa

Analyysi: Taistelua keskustan johtajuudesta on käyty kulisseissa yli puolitoista kuukautta – Ehdokkaiden julkiset kaksintaistelut alkavat tänään