Hyppää sisältöön

Italiaan uudet vaalit ehkä jo lokakuussa – senaatti pitää kutsua koolle kesken kesäloman äänestämään hallituksen luottamuksesta

Hallituspuolue Lega vaatii pikaisia vaaleja, ja esittää epäluottamuslauseäänestystä. Sen ajankohdasta päätetään maanantaina.

Legan johtaja, sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini (toinen oikealta) aloitti jo toissapäivänä kampanjoinnin rantalomakohteisiin suuntautuvalla kierroksellaan, joka kestää kaksi viikkoa. Kuva: Federica Roselli / EPA

Oikeistopopulistisen Legan johtaja, sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini ilmoitti eilen illalla, että hallitusyhteistyö yhdessä Viiden tähden liikkeen kanssa on karilla. Tänään puolue ilmoitti esittävänsä epäluottamuslausetta senaatissa. Italian hallituksen on nautittava luottamusta molemmissa parlamentin kamareissa.

Pääministeri Giuseppe Conte on käynyt hallituskriisin purkamiseksi useita neuvotteluita. Niissä Salvini on muun muassa vaatinut puolustus-, liikenne- ja talousministerien eroa.

Nyt Conte vaati Salvinia perustelemaan päätöksensä hallituksen hajottamisesta.

Salvini on keskiviikosta lähtien kiertänyt Etelä-Italian rantalomakohteita. Legan kannatus on perinteisesti ollut heikompi Etelä-Italiassa.

Salvinin mielestä on turhaa empiä senaatin kutsumista koolle kesken kesäloman ja jopa italialaisen, juhannusta vastaavan Ferragoston aikaan.

– Kaikki Legan kansanedustajat ovat Roomassa maanantaina. Sitten he ovat siellä tiistaina, keskiviikkona, torstaina, perjantaina. On älytöntä, että joku väittää lehdessä, että emme voi pakottaa kansanedustajia työskentelemään Ferragostona (15.8.). Kansanedustajat nostavat persaukset penkistä ja menevät töihin jopa silloin, sanoi Salvini Termolissa kameroille perjantaina.

Hallituskumppaneilla paljon riidanaiheita

Salvini on viime viikkoina kiistellyt Viiden tähden liikettä edustavan varapääministeri ja työministeri Luigi di Maion kanssa useista asioista, muun muassa Torinon ja Ranskan Lyonin välille suunnitellusta luotijunayhteydestä.

Laajemmin taustalla hiertää Italian suuri valtionvelka – yli 2,3 tuhatta miljardia euroa – sekä suuri budjettivaje.

Salvinin Lega on mielipidetiedusteluissa ollut selvästi Viiden tähden liikettä suositumpi. Se myös sai eurovaaleissa 34 prosenttia äänistä, ja Viiden tähden liike 17.

Senaatti päättää maanantaina äänestyksen ajankohdan

Italian parlamentin molemmat kamarit ovat siis kesalomalla ja senaatin presidentin on päätettävä, koska senaatti kutsutaan koolle äänestämään hallituksesta. Senaatin poliittisten ryhmien johtajat neuvottelevat maanantaina, koska luottamuksesta äänestetään.

Italian uutistoimisto AIG arvioi torstaina, että senaatti voitaisiin saada koolle 20. elokuuta mennessä äänestämään hallituksen luottamuksesta, minkä jälkeen presidentti Sergio Mattarella voi hajottaa parlamentin ja julistaa uudet vaalit.

Presidentti Mattarellan kanta on ollut, että hallituksen on ensin saatava kasaan ensi vuoden talousarvio, jonka luonnos pitäisi toimittaa EU:lle syyskuun loppuun mennessä. Mattarella saattaisi siirtää vaaleja keväälle ja nimittää väliaikaisen virkamieshallituksen.

Epäluottamuksen jälkeen uudet vaalit pitää järjestää 70 päivän sisällä.

Italialainen Corriere della sera -lehti kertoo, että Salvini haluaa vaalit järjestettäväksi 13. lokakuuta. Myös kahta sen jälkeen tulevaa lokakuun sunnuntaita on veikkailtu.

Kiistely on nostanut Italian lainakorkoja ja laskenut osakemarkkinoita. Legan ja Viiden tähden liikkeen muodostama hallitus nimitettiin kesäkuussa vuonna 2018.

Lue lisää:

.
.