Hyppää sisältöön

Ismo Leikola kertoo Washington Post Express -lehden haastattelussa urastaan Yhdysvalloissa: "Koko Suomi seuraa, mitä teen täällä"

Suomalaiskoomikosta kertova artikkeli keikkuu parhaillaan Washington Post Expressin luetuimpana.

Ismo Leikola on jälleen esillä maailmalla, tällä kertaa yhdysvaltalaislehden haastattelussa. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Monisanainen mies, otsikoi Washington Post Express -lehti juttunsa (siirryt toiseen palveluun) koomikko Ismo Leikolasta. Leikolan ura Yhdysvalloissa alkoi neljä vuotta sitten, ja hänestä tuli viraali-ilmiö erityisesti Conan O'Brienin Conan-ohjelmasta levinneen videon ansiosta. Videolla Leikola vitsailee englanninkelisen persettä tarkoittavan ass-sanan merkityksistä.

Kyseinen video on saanut pelkästään Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) yli 70 miljoonaa katselukertaa. Pyllystä puhuminen oli Leikolalle portti keikkakalenterin täyttymiseen.

Lehden haastattelussa kerrataan Leikolan uraa tähän asti ja kerrotaan hänen elämästään Yhdysvalloissa. Muun muassa tippauskulttuuri hämmentää Leikolaa edelleen, vaikka hän onkin asunut Yhdysvalloissa nelisen vuotta. Hän kertoo hämmentyvänsä edelleen siitä, millä perusteella ketäkin tarjoilijaa tipataan.

Leikolan kerrotaan päätyneen stand-upin pariin Jyväskylän yliopiston kautta: siellä Leikola opiskeli fysiikkaa ja kemiaa, kunnes hänet tutustutettiin stand-upiin kampuksen baarissa.

Leikola astui itse kampuksen baarin lavalle esiintymään vuonna 2002, ja pian hän ryhtyi opiskelemaan stand-upin saloja vanhoilta VHS-nauhoilta todenteolla.

Puolentoista vuoden sisällä Leikola keikkaili ympäri Suomea, ja muutaman vuoden päästä hän alkoi esittämään stand-upia myös englanniksi.

Leikola ensiesiintyi Yhdysvalloissa vuonna 2014 ja voitti samalla Maailman Hauskin Henkilö -tittelin komediaklubi Hollywood's Laugh Factoryn kisassa. Hän sai murskavoiton kisan nettiäänestyksellä ja vei tittelin vajaalla 160 000 äänellä: toiseksi tullut sai reilut 59 000 ääntä.

Leikola päätti muuttaa Yhdysvaltoihin, vaikka muutto tarkoittikin hänen aloittamansa Ismo-sarjan lopettamista kuudentoista jakson jälkeen. Leikola on aikaisemmissakin haastatteluissa kertonut haaveilevansa englanninkielisten maiden kiertämisestä, joten muutosta kieltäytyminen ei siis käynyt päinsä.

– Olisin katunut sitä loppuelämäni, Leikola toteaa Washington Post Expressille.

Ulkomailla asuminen onkin Leikolan mukaan osoittautunut hedelmälliseksi vitsienkerronnan kannalta. Viime vuonna Leikola kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että vitsit Suomen ja Yhdysvaltojen kulttuurieroista ovat yleisöjen mieleen.

Leikola kertoo Washington Postin haastattelussa kokevansa painetta, sillä hänestä tuntuu, että "koko Suomi katsoo, mitä teen täällä". Seuraavaksi hän aikoo työstää materiaalia joko esitystä tai albumia varten.

– On hieman hullunkurista tulla pienestä maasta jossa on täysin eri kieli, ja silti tehdä kaikkea tätä – ja toivottavasti lisää, Leikola päättää haastattelun.

Leikolan Washington Post Express -haastattelusta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Klo 14:57: täsmennetty, että kyse on Washington Postin Express -lehdestä. Aiemmin jutussa puhuttiin vain Washington Postista.