1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juomavesi

Halsualla valmistaudutaan vesijohdon klooraukseen – juhannuksesta saakka voimassa ollut vedenkeittokehotus jatkuu

Uusimmistakin vesinäytteistä löytyi edelleen suolistoperäisiä bakteereita

juomavesi
Ilmakuva Halsuan Ylikylästä.
Halsuan Ylikylällä on jouduttu keittämään vettä poikkeuksellisen pitkään.Kalle Niskala / Yle

Halsualla joudutaan ottamaan järeämmät keinot käyttöön juomavesiongelman ratkaisemiseksi. Maanantaina otetusta seitsemästä näytteestä yhdessä kasvoi suolistoperäinen enterokokkibakteeri.

Juhannuksesta asti voimassa ollut juomaveden keittokehotus pysyy edelleen voimassa. Vesiosuuskunta ryhtyy valmistelemaan ongelmallisen linjan avaamista ja tarvittaessa desinfiointia kloorilla. Kloorauksesta ilmoitetaan asukkaille ennalta, desinfioinnin aikana vedessä on selvä kloorin haju ja maku.

Ongelmaa on yritetty ratkaista muun muassa juoksutuksilla ja uuden kaivon käyttöönotolla. Mikrobien määrät ovatkin vähentyneet, mutta verkoston kauimmaisesta pisteestä otetusta näytteestä löytyi epäpuhtauksia.

Ongelmat näyttävät keskittyvän Ylikylältä Halsuan kirkonkylälle päin johtavaan verkoston haaraan.

Keittokehotus koskee noin 150 kotitaloutta. Asukkaat ovat kyllästyneet tilanteeseen ja osa heistä on luopunut veden keittämisestä.

Keski-Pohjanmaan terveysvalvonnan mukaan kaikki juomavedeksi tarkoitettu ja ruuanlaittoon käytettävä vesi tulee keittää vähintään viisi minuuttia.Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävästi. Vettä voi käyttää peseytymiseen, siivoukseen ja tiskaamiseen normaalisti, mutta astioiden huolellisesta kuivaamisesta tulee huolehtia. Salaatit ja vihannekset tulee huuhdella keitetyllä vedellä. Eläimille vettä voi antaa normaaliin tapaan.

Lue seuraavaksi