Vanha kunnantalo muuttui nimekkäiden taiteilijoiden galleriaksi Nastolassa – tyhjyyttään ammottavat toimistot kiinnostavat nyt kulttuuriväkeä

Lakimuutos velvoittaa kunnat huolehtimaan paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Rahapulan vuoksi työ jäänee yhdistysten tehtäväksi.

kulttuuri
Nastolan kunnantalo.
Nastolan vanhassa kunnantalossa on kuluneen kesän aikana järjestetty taidenäyttely sekä konsertteja. Kävijöitä on ollut yli 3300.Mika Moksu / Yle

Nastolan vanha kunnantalo Lahdessa päätyi osa-aikaeläkeläiseksi kolmen vuoden takaisen kuntaliitoksen myötä. Kahtena viime kesänä se on kuitenkin saanut uutta elämää kulttuurin palveluksessa.

Nimekkäiden taiteilijoiden avustamana vanhan kunnantalon toimistohuoneissa ja käytävillä on käynyt tänä kesänä yli kolme tuhatta kävijää ja se on huomioitu laajasti tiedotusvälineissä, kuten Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Näyttelyä järjestävässä kotiseutuseutuyhdistyksessä ollaan syystä hymyssä suin.

– Olemme saaneet paljon kiitosta tästä ja meitä kannustetaan ihan hirveästi jatkamaan tämän kaltaista toimintaa. Tälle on selvästi ollut suuri tilaus täällä, sanoo Nastola-Seuran puheenjohtaja Liisa Helanto.

Taidenäyttely Nastolan kunnantalossa.
Vanhoihin toimistohuoneisiin on asetettu esille taidetta laidasta laitaan.Mika Moksu / Yle

Yhdistykset kulttuuriperimän vartijoiksi

Lähitulevaisuudessa monella kotiseutu- ja kulttuuriyhdistyksellä on edessään aiempaa suurempi rooli paikallisena kulttuuritoimijana. Maaliskuun alussa astui voimaan kuntien kulttuuritoimintaa säätelevä laki, joka velvoittaa kunnat huolehtimaan paikallisesta kulttuuriperinnöstä.

Käytännön työ tulee todennäköisesti jäämään yhdistysten harteille, koska kuntien talous on tiukoilla.

Suomen Kotiseutuliitossa on jo pari vuotta tehty työtä sen eteen, että kunnat ja yhdistykset tekisivät nykyistä tiiviimpää yhteistyötä kulttuurin tarjoamiseksi. Yksi keino voisi olla siinä, että tarpeettomaksi jääneitä toimitiloja annettaisiin yhdistyksille nykyistä helpommin käyttöön.

– Tästä hyötyvät kaikki. Pystytään tarjoamaan kulttuuripalveluita ja tekemään kulttuuria siinä kotikulmilla. Samalla yhteisöllisyys lisääntyy ja kuntalaisten hyvinvointi ja onnellisuus paranevat. Ja tietenkin se osoittaa kunnan elinvoimaisuutta, kun kulttuuritarjontaa on eri puolilla kuntaa, summaa hankekoordinaattori Marika Punamäki Suomen Kotiseutuliitosta.

Taidenäyttely Nastolan kunnantalossa.
Tässä salissa oli aiemmin metreittäin arkistokaappeja. Nyt avara sali toimii näyttelytilana.Mika Moksu / Yle

Hukkaneliöt hyötykäyttöön

Kuntaliiton selvityksen mukaan kuntien toimistotiloista on koko maassa tyhjillään runsaat kolme prosenttia. Todellisuudessa luku on todennäköisesti suurempi, sillä osa tiloista saattaa olla esimerkiksi varastoina tai muussa, satunnaisessa käytössä.

Kuntaliitossa uskotaan, että lakimuutoksen myötä kuntien kiinteistöjä tullaan todennäköisesti käyttämään nykyistä enemmän kulttuuriin.

– Tilojen tarjoaminen ilmaiseksi kulttuuria tuottaville yhdistyksille voi olla yksi tapa tukea yhdistystoimintaa, sanoo erityisasiantuntija Johanna Selkee Kuntaliitosta.

Nastolan kunnantalo sen sijaan tulee olemaan kulttuurikohde jatkossakin. Nastola-Seura ja Lahden kaupunki alkavat syksyn aikana neuvotella kulttuurikumppanuudesta, ja kotiseutuyhdistys toivoo saavansa tilat käyttöönsä jatkossa ilmaiseksi. Kaupungille suunnitelma sopii, kunhan pelisäännöt tehdään muillekin yhdistyksille tasapuolisiksi.

– On hyvä, että tilat saadaan käyttöön. Vaikka ne olisivat tyhjillään, niin niistä aiheutuu kustannuksia lämmityksen ja sähkön vuoksi, muistuttaa sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lahden kaupungilta.