Surmasivat 21-vuotiaan, polttivat ruumiin takakontissa ja kävivät välissä syömässä hampurilaiset – nuorille vaaditaan elinkautista tuomiota murhasta

Käräjäoikeus passitti syytetyt viime syksynä mielentilatutkimuksiin, joiden tulokset valmistuivat tänään.

henkirikokset
Murhasta syytetty mies kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9.8.2019.
Syytettynä ollut mies saapui tänään oikeuteen.Mikko Savolainen / Yle

Vuonna 1998 syntyneet lappeenrantalaiset mies ja nainen ovat tänään perjantaina olleet Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa syytettyinä Lappeenrannassa toukokuussa 2018 tapahtuneesta surmasta.

Tilanne alkoi, kun epäillyt mies ja nainen olivat yhdessä surman kohteeksi joutuneen, itseään vuotta vanhemman miehen kanssa autoilemassa toukokuisena iltana 2018.

Kuskina ollut uhri oli sidottu henkilöauton rattiin käsiraudoilla Mikonsaaressa muutaman kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Tekijät saivat uhrin kertomaan pankkikorttinsa tunnusluvun sekä pankkitilinsä käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Murhasta syytetty nainen kävelee Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istuntosaliin 9.8.2019.
Syytettynä ollut nainen on todettu alentuneesti syyntakeettomaksi. Mikko Savolainen / Yle

Tämän jälkeen uhri oli nostettu auton takakonttiin.

Tekijät ajoivat reilun 30 kilometrin päähän Imatralle, jossa he nostivat uhrin pankkikortilla pankkiautomaatista 20 euroa rahaa ja tankkasivat sillä bensiiniä. Bensiiniä he ottivat myös mukaan kahteen puolentoista litran pulloon.

Sen jälkeen tekijät olivat ajaneet takaisin Mikonsaareen, jossa uhri oli oikeuslääketieteellisten tutkimusten perusteella saanut surmansa teräaseesta.

Auto tuleen

Tekijät lähtivät ajamaan kohti Lappeenrannan keskustaa. He hakivat ruokaa rautatieaseman lähellä olevasta hampurilaisravintolasta uhri edelleen takakontissa.

Aamuyöllä he ajoivat Lappeenrannan Lauritsalan venesatamaan, valelivat auton bensiinillä ja sytyttivät sen tuleen.

Palokunta kävi sammuttamassa palon. He eivätkä paikalla käyneet poliisit havainneet takakontissa ollutta ruumista. Sen löysi vasta ulkopuolinen myöhemmin iltapäivällä.

Poliisi sai melko nopeasti tämän jälkeen epäillyt kiinni.

Surmattu oli vuonna 1997 syntynyt savitaipalelainen mies.

Palaneen auton jäänteet
Palopaikalla olleen auton jäänteitä Lappeenrannan Lauritsalassa.Kare Lehtonen / Yle

Molemmat kiistivät

Syytettyinä olevat mies ja nainen tunnustivat oikeudessa syksyllä 2018 olleensa paikalla surmatyön aikana, mutta molemmat kiistävät syyllistyneensä miehen surmaamiseen. Sen sijaan he syyttävät surmatyöstä toisiaan.

Syyttäjä vaati molemmille murhasta elinkautista tuomiota.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus totesi jo viime marraskuussa molempien syyllistyneen murhaan, mutta passitti tekijat mielentilatutkimuksiin.

Tänään perjantaina oikeus kertoi, että syytetyistä mies oli tekoa tehdessään syyntakeinen eli tehnyt surman täydessä ymmärryksessä.

Syytetty nainen on mielentilatutkimuksen mukaan alentuneesti syyntakeinen eli täyttä ymmärrystä vailla.

Syyttäjä vaatii mielentilatutkimustenkin jälkeen molemmille elinkautista vankeutta murhasta. Mies ja nainen ovat syyttäjän mukaan yhdessä tahallaan tappaneet uhrin.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antaa lopullisen tuomion asiasta 23.8.2019.