1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avioero

Tuomas Rajala jätti raskaana olleen vaimonsa ja torjui tunteet vuosikymmeneksi – nyt hän haluaa auttaa muita miehiä selviytymään erosta

Parisuhteen jälkeinen maailma näyttää monen miehen mielestä naisten dominoimalta ja epätasa-arvoiselta.

Tuomas Rajala uskoo, että nuoremmat miehet osaavat jo puhua tunteistaan keski-ikäisiä paremmin. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Kymmenen vuotta sitten media-alan ammattilaisen Tuomas Rajalan elämä iskeytyi pohjamutiin. Hän oli jo pari vuotta voinut huonosti avioliitossaan, mutta ongelmista puhumisen sijaan hän oli paennut niitä harrastuksiinsa ja työhönsä.

Kotona oleminen ahdisti häntä jatkuvasti enemmän ja enemmän, kunnes eräänä päivänä hän ilmoitti silloiselle, raskaana olleelle vaimolleen ettei enää pysty jatkamaan. Ennen lähtöään yhteisestä kodista Rajala katsoi 2-vuotiasta lastaan, joka nukkui sängyssään autuaan tietämättömänä parhaillaan tapahtuvasta lapsuudenperheensä hajoamisesta.

Mies lähti ja hyväksyi väärintekijän roolinsa.

– Otin pahiksen ja saatanan roolin. Hyväksyin sen, että minua ruoskitaan, koska olin tehnyt niin sikamaisesti.

Vaikka ero tuntui pahalta, Rajala puri hammasta yhteen ja päätti pärjätä apua pyytämättä. Hän myös pelkäsi, että vaikeiden tunteiden käsittely rikkoisi hänet henkisesti.

– Ajattelin ettei minulla ole oikeutta surra, koska minä aiheutin muille mielipahaa. Syyllisyys oli siinä vaiheessa ylitsepääsemätön tunne.

Tuomas Rajala kannustaa miehiä puhumaan eron nostattamista vaikeistakin tunteista. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Eron jälkeen Tuomas Rajala koki jäävänsä yksin. Hänen ystävänsä olivat suurelta osin peräisin helluntaiseurakuntanuoruudesta, eikä heiltä herunut ymmärrystä perheensä jättäneelle.

– Suurin osa vanhasta kaveripiiristä hylkäsi minut. Minua nuhdeltiin ja sain paljon soittoja ja viestejä, joissa minua kehotettiin palaamaan vaimoni kanssa yhteen.

Miesten yksinäisyys korostuu myös siksi, että tyypillisesti naiset ovat hoitaneet yhteydenpidon sukulaisiin ja parin yhteisiin ystäviin. Eron hetkellä nämä kontaktit helposti katkeavat. Eron jälkeinen maailma näyttää monen miehen mielestä pyörivän naisten ehdoilla ja olevan epätasa-arvoinen varsinkin lasten asioista sovittaessa.

Ero on riski miehen terveydelle

Rajala ei anna tätä haastattelua valittaakseen, vaan antaakseen tukea muille eronneille miehille. Yksin jäänyt ja omien sanojensa mukaan elämänsä kanssa muutenkin sekaisin ollut mies olisi itse eronsa hetkellä tarvinnut opaskirjaa, jossa eroa käsitellään miehen näkökulmasta. Nyt hän on itse kirjoittanut sellaisen.

Isävuoro – Miehekäs selviytymisopas eroon -kirja alkoi Tuomas Rajalan omasta terapiaprosessista, jolloin hän kirjoitti ajatuksiaan ja tunteitaan muistiin. Lopullinen sysäys kirjalle tapahtui, kun Rajala törmäsi tutkimukseen, jonka mukaan ero on miehille jopa hengenvaarallinen.

Kyseessä oli Niina Metsä-Simolan väitöskirjatutkimus (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan eronneiden miesten kuolleisuusriski on kaksinkertainen verrattuna naimisissa oleviin miehiin. Riski pysyy kohonneena peräti 10 vuotta.

Naisilla kuolinriski kohoaa myös, mutta hieman vähemmän ja riski on koholla kaksi vuotta eron jälkeen. Naiset siis näyttävät toipuvan erosta nopeammin.

– Tämä oli herättävä fakta: että avioero voi tappaa, ja se tappaa useammin miehen kuin naisen. Aloin miettiä, ovatko miehet todella näin paljon heikommilla, mistä se johtuu ja mitä sille voisi tehdä.

Kun eroa on tarpeeksi surrut, on helpompi muistaa päättyneen suhteet hyvät hetket. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Miesten kuolinriskiä eron jälkeen nostaa varsinkin runsas alkoholin käyttäminen. Viina ja muut päihteet ovat huono ratkaisu erotuskaan. Vaikeita tunteita voi hetkellisesti yrittää paeta pulloon, työhön tai maaniseen lenkkeilyyn, mutta erosta toipuminen vaatii tunteiden kohtaamista ennemmin tai myöhemmin.

Rajala varoittaa vasta eronnutta myös heti hyppäämästä uuteen suhteeseen.

– Kun lähdet kotoa putkikassin kanssa, jonne olet laittanut pari cd-levyä ja kalsarit, ja istut autossa parkkipaikalla, niin ensimmäinen juttu ei ole Tinderin avaaminen. Se ei toimi, se on ihan varmaa.

Eroa haudotaan usein pitkään suhteen ongelmista puhumatta

Tunteisiin vaikuttaa se, onko itse ollut erossa jättäjä vai jätettävä. Siinä missä jättäjä voi Rajalan tavoin kokea suurta syyllisyyttä, saattaa jätetty painiskella kelpaamattomuuden tunteiden kanssa. Hän pohtii, kelpaako hän enää koskaan kenellekään, voiko kukaan häntä rakastaa ja uskaltaako hän itse enää rakastaa.

Eroon liittyy hyvin usein sen eriaikaisuus puolisoiden välilllä. Tyypillisesti eroa ehdottava on pohtinut asiaa mielessään jo pari vuotta, eli hänellä on ollut aikaa valmistautua siihen. Kumppanille eroilmoitus voi sen sijaan tulla kuin suoraan puskista.

– Tilannetta voi kuvata junavertauksella: kun toinen on vielä Helsingin rautatieasemalla odottamassa junaa, niin toinen saapuu jo Turkuun.

Eron eritahtisuus osuu varsinkin miehiin, sillä eroista 70 prosenttia on naisen alkuunpanemia. Valmistautumattomuus eroon voi vaikeuttaa omista oikeuksista kiinnipitämistä esimerkiksi lasten asioista sovittaessa.

– Melko todennäköisesti esimerkiksi lastenvalvojan luokse menevällä miehellä ei ole mitään käsitystä mihin on menossa ja mitä siellä tapahtuu. Kirjassani nämä asiat selitetään.

Rajala painottaa, että juuri suhde lapsiin on erossa erittäin tärkeä asia. Jotta vanhemmuus toimisi, on omat tunteet hyvä käsitellä. Omassa erossaan hän koki ex-puolison tukevan isän ja lasten suhteen kehittymistä.

Paras keino selvitä eroahdistuksesta on puhuminen

Tuomas Rajalan mukaan ainoa keino selvitä erosta järjissään on tunteiden käsittely ja niistä puhuminen. Vaikeista tunteista puhuminen ei kuitenkaan ole helppoa, koska se paljastaa heikkoutemme ja haavoittuvaisuutemme.

Rajala arvioi, että tunteista puhuminen yleisesti ottaen yhä miehille vaikeampaa kuin naisille. Ja mitä vanhemmista miehistä on kyse, sitä vieraammalta tunteista puhuminen voi tuntua.

Kirjailija etsii puhumisen vaikeudelle selitystä kasvatuksesta. Hänen mukaan ainakin vanhemmat ja keski-ikäiset miehet on kasvatettu tietynlaiseen miehen malliin, jonka mukaan mies ei puhu eikä pussaa, itse on pärjättävä eikä apua saa pyytää.

Muutosta on kuitenkin jo havaittavissa varsinkin nuoremmissa sukupolvissa. Rajala haluaakin myös haastaa puhumattomuusmyyttiä.

– Kyllä miehet puhuvat, jos heille annetaan mahdollisuus ja tilaa puhua.

Kymmenen vuotta sitten eronnut Tuomas Rajala kantoi pitkään suurta syyllisyyttä erostaan. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Rajala kannustaa varsinkin toisia miehiä pysähtymään ja kuuntelemaan silloin kun kaveri alkaa puhua eroahdistuksestaan. Toisen miehen heikkouden näkeminen voi olla vaikeaa, koska se herättää kuulijassa muun muassa avuttomuuden tunteita.

Kuulijassa herää helposti halu korjata tilanne jotenkin. Tunteita ei kuitenkaan voi pikafiksata, vaan niiden käsittely vie aikaa.

– Se ei mene niin, että ”mä nyt Dremelillä [monitoimityökalu] sorvaan sun sydämen taas oikean muotoiseksi,” Rajala maalailee hymyillen.

Kuulijan ei tarvitse olla ammattiauttaja. Riittää, että on vähän aikaa läsnä ja kuuntelevana korvana toiselle ihmiselle.

– On mahtavaa todistaa, kun joku kaveri ensimmäistä kertaa puhuu erostaan. Kuulija suorastaan näkee, miten paino lähtee puhujan harteilta pois. Se on uskomaton fiilis.

Eron käytännön asioihin ja siihen liittyviin tunteisiin on saatavilla apua useilta nettisivuilta. Täältä löydät kattavan koosteen apua tarjoavista ryhmistä ja järjestöistä (siirryt toiseen palveluun).

Jutun keskustelu on auki klo 22:00 saakka.