Hanhien karkotus koirilla alkoi lupaavasti Kokkolassa – osa linnuista säikkyy jo pelkkää keltaista liiviä

Ideana on saada linnut vaihtamaan ruokailu- ja levähdyspaikkaa.

hanhet
Naisia koirien kanssa.
Videolla Miina hätistelee hanhia Kokkolan Meripuistossa.

Hanhien karkottamisesta koirilla näyttää olevan hyötyä Kokkolassa. Meripuistossa 4 paimenkoiraa on runsaan viikon ajan häätänyt hanhia alueelta 3 kertaa päivässä. Sen seurauksena lintujen määrä on vähentynyt.

Susanna Kvikant oli kahden koiransa kanssa Meripuistossa keskiviikkoiltana. Hän uskoo, että hanhet ovat oppineet tunnistamaan rauhan häiritsijät jo pelkistä liiveistä.

– Kun tulimme, hanhet olivat nurmialueella, joten ajoin ne pois. Sitten menin autoon istumaan. Ei kestänyt kauan, kun ne palasivat takaisin. Ajoimme hanhet koiran kanssa mereen, ja kun jäin kävelemään rannalle, ne eivät enää tulleet takaisin, Kvikant kertoo.

Valkoposkihanhia.
Hanhia on eniten aamulla ja iltahämärässä.Kalle Niskala / Yle

Kokkolan Meripuistossa on majaillut jopa parisataa valkoposki- ja kanadanhanhea tänä kesänä. Niiden ulosteet ovat sotkineet puiston rannat ja nurmikot. Kaupunki kyllästyi jätösten siivoamiseen ja kun mikään muu keino ei auttanut, se pyysi Elyltä poikkeuslupaa koirien käyttämiseen hanhien karkottamiseksi. Miina, Elma, Taika ja Dira ovat aiemmin paimentaneet lehmiä ja lampaita.

– Hanhet eivät vähästä hätkähdä. Ne ovat tottuneet koiranulkoiluttajiin ja siihen, että koira on lähellä. Hanhikoiralla pitää olla pokkaa mennä hanhien luo, haukkua tai muuten vauhdilla karkottaa ne. Sillä pitää olla myös malttia siten, että kun hanhet lähtevät ilmaan, koira palaa takaisin ohjaajan luo, Keski-Pohjanmaan koirakillan varapuheenjohtaja Tiina Aspegrén kertoo.

Koira huomioliiveissä.
Miina paimentaa normaalisti lehmiä.Petra Haavisto / Yle

Hanhien karkotuksen ideana on saada linnut vaihtamaan ruokailu- ja levähdyspaikkaa. Muutos on kuitenkin hidasta, sillä kestää kaksi sukupolvea, että hanhet oppivat, että joku paikka on vaarallinen ja opettavat sen jälkikasvulle. Jotta tämä onnistuu, Kokkolaan kaivattaisiin lisää hanhipartioita.

– On tärkeätä, että käymme Meripuistossa mahdollisimman tiheästi ja eri aikoihin. Näin hanhille tulee sellainen olo, että tämä on epämiellyttävä alue ja täällä hätistellään, täällä ei saa syödä, nukkua eikä oleilla rauhassa, Tiina Aspegrén toteaa.