1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 100 000 ihmistä polskii Tampereen maauimalassa, vaikka kaupunki on järvien ympäröimä – ensimmäiset uimarit saapuvat seitsemältä aamulla

Viime vuonna valmistunut Tampereen maauimala on osoittautunut onnistuneeksi investoinniksi. Tuhannet vesipedot ovat löytäneet mieluisan harrastuspaikan Tampereen Kalevan uintikeskuksen kupeesta.

uimalat
Poikia hyppimässä Tampereen maauimalan tornista.
50 metriä pitkän uima-altaan ohella maauimalasta löytyy hyppyallas, lasten allas ja kahluuallas.Jarkko Vuolle / Yle

Kaupungin liikuntatoimi on asettanut uimalan kesän kävijätavoitteeksi 100 000 polskijaa. Tavoite täyttynee, sillä elokuun alussa maauimalan pyöröportin kautta ulkoaltaille oli suunnannut 85 000 kävijää. Heinäkuun helleviikolla uimareita riitti jonoiksi asti, mutta kesän kävijäennätys tehtiin jo alkukesästä.

– Ennätyspäivä on vieläkin siellä kesäkuussa. Silloin oli muutama hellepäivä ja uimareita maauimalan puolella oli hieman vajaa 3000 ja sisäuimalanpuolelta aurinkoon sekä ulkouima-altaisiin vesipetoja saapui melkein tuhat lisää. Se oli melkoista vilskettä, kertoo Tampereen kaupungin liikuntapäällikkö Mikko Heinonen.

Mikko Heinonen poseeraa altaan reunalla.
Liikuntapäällikkö Mikko Heinonen uskoo 100 000 kävijän tavoitteen täyttyvän viimeisen kahden kuukauden aikana.Jarkko Vuolle / Yle

Muutoin kävijöitä maauimalassa on riittänyt tasaisesti päivästä toiseen. Portin avauduttua aamuseitsemältä altaalle saapuvat töihin matkalla olevat aikuiset. Tämän jälkeen altaan täyttävät seniorit. He joko uivat tai osallistuvat aamujen vesijumppiiin.

Yksi aktiivijumppareista on tamperelainen Pirjo Helin, joka suuntaa kesäaikaan aina tiistaiaamuisin kello kahdeksan allasjumppaan. Häneltä on kuluvan kesän aikana jäänyt väliin vain kaksi jumppakertaa. Maauimala saa Heliniltä suitsutusta eritoten siitä, että allasjumppa ei jää nyt tauolle aikaisempien kesien tapaan.

– Mitään negatiivista en kyllä tästä uimalasta osaa sanoa. Tosin me käydään täällä ainoastaan näin tiistaiaamuisin. Kyllä se on mukava, kun vesijumppa jatkuu myös kesällä ja altaassa on lämmin vesi, Pirjo Helin listaa uimalan positiivisia asioita.

Pirjo Helin jumppaa maauimalan altaassa.
Tamperelainen Pirjo Helin käy maauimalassa vain tiistaiaamun vesijumpassa.Jarkko Vuolle / Yle

Minna Miettinen edustaa puolestaan sitä joukkoa, joka käy hakemassa päiväänsä puhtia ennen töiden alkua. Hän on opiskellut aikoinaan Turussa ja ihmetellyt aina, miksei Tampereelta löydy maauimalaa. Miettisen mielestä järvet eivät kesäisin riitä täyttämään uimareiden tarpeita. Erityistä kiitosta maauimalan osalta hän antaa sen monipuolisuudelle.

– Musta on tosi kivaa, että täällä on mukavat altaat ja niitä on kaikille. Tilaa löytyy niin juoksijoille ja uijille kuin vesileikkijöillekin. Vessoja voisi toki olla enemmän, Minna Miettinen sanoo.

Minna Miettinen hymyilee Tampereen maauilmalan altaassa.
Tamperelainen Minna Miettinen ui mielummin lämpimässä altaassa kuin viileässä järvessä.Jarkko Vuolle / Tampere

WC-tilojen vähäisyys on yksi niistä negatiivisista asioista, joka on kantautunut yleisöltä myös liikuntapäällikkö Mikko Heinosen korviin. Tämä puute on luvattu korjata ensi kesäksi. Yksittäisiä pieniä parannuksia on hänen mukaansa muutoin tehty vauhdissa yleisöpalautteiden perusteella.

– Kaiken kaikkiaan palaute on kuitenkin hämmentävän positiivista, sillä eivätpä suomalaiset yleensä ole kovin helpolla anna kiitosta tai positiivista palautetta, liikuntapäällikkö Mikko Heinonen toteaa hymyillen.

Lue seuraavaksi