Iso cheerleader-seura pulassa – treenitilat vietiin alta

Kouvolan seudun ammattiopiston sadat opiskelijat aloittivat lukuvuoden väistötilassa, jota cheerleader-harrastajat ovat käyttäneet harjoitteluun.

cheerleading
Cheerleading
Arkistokuva. Black Diamondin cheerleaderit harjoittelevat entisessä kauppaoppilaitoksessa Kouvolassa. Juulia Tillaeus / Yle

Cheerleading on kasvattanut suosiotaan Kouvolassa kovasti viime vuosina.

Kuusi vuotta sitten perustetulla Black Diamond Cheerleaders -seuralla on tällä hetkellä 16 joukkuetta eri ikäisille harrastajille ja yhteensä yli 400 jäsentä. Uusia tulijoitakin olisi selvästi enemmän kuin joukkueisiin voidaan ottaa.

Harjoitustila täyttyi opiskelijoista

Nyt seura kertoo olevansa kuitenkin vaikeassa tilanteessa, koska harjoitteleminen entisessä kauppaoppilaitoksessa Salpausselänkadulla on epävarmaa. Cheerleaderit harjoittelevat tilassa joka arkipäivä ja myös sunnuntaisin.

Syynä epävarmuuteen on Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijoiden yllättävä siirtyminen väistötiloihin vanhaan kauppaopistoon.

– Aluksi meitä uhkasi jopa häätö, mutta saimme neuvoteltua asian niin, että rullaamme matot aina varastoon harjoitusten päätteeksi. Se on hankalaa ja vie aikaa harjoittelulta. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, kertoo Black Diamond Cheerleadersin hallituksen jäsen Laura Kyllönen.

Seura on etsinyt uusia vakituisia harjoitustiloja. Hallin pitäisi olla riittävän korkea ja tilaa pitäisi olla kahdelle cheer-matolle, joiden avulla harjoittelu on turvallista.

Sopivia tiloja ei kuitenkaan ole helppo löytää. Tarpeeksi isot tilat maksavat puolestaan niin paljon, että maksuja jouduttaisiin nostamaan reippaasti. Seura etsii uusia sponsoreita, jotta uusien tilojen kulut pystyttäisiin kattamaan. Vaihtoehdot alkavat olla vähissä.

– Joko vähennämme harrastajamäärää puolella nykyisestä tai sitten lopetetaan toiminta Kouvolassa kokonaan. Jotain tässä on tehtävä, sanoo Laura Kyllönen.

Pientä helpotusta tuo Kuusankoskella Kymintehtaan koululla sijaitseva harjoitustila, jonne mahtuu kuitenkin selvästi vähemmän harrastajia kuin nykyiseen. Myös siellä matot pitää korjata harjoitusten jälkeen pois.

Epäselvyys remontista ajoi opiskelijat evakkoon

Syynä cheerleadereiden vaikeaan tilanteeseen on Kouvolan seudun ammattiopiston Utinkadun kampuksen saneeraustyöt. Lukuvuoden alkaessa osa opetustiloista ei ollutkaan käytössä kuten piti.

KSAO:n rehtorin Timo Ollin mukaan rakennuksessa piti pystyä opiskelemaan, vaikka siellä olisi samaan aikaan käynnissä remontti. Koulu ei kuitenkaan ottanut huomioon, että remontin aikana tilojen ilmanvaihtoa ei voikaan käyttää.

– Keväällä emme tätä ymmärtäneet ja tilanne on monen sattuman summa. Opiskelijoille ja henkilökunnalle olisi tullut kohtuuttomat olosuhteet, sanoo Olli.

Keskeneräisessä siivessä jatkaminen olisi tarkoittanut opiskelua myös melun ja pölyn keskellä. Lisäksi purkutöiden yhteydessä löytyi asbestia enemmän kuin oli etukäteen arvioitu, joka taas aiheutti lisätöitä.

Väistötiloissa vanhassa kauppaoppilaitoksessa Salpausselänkadulla on nyt noin 400 nuorta, jotka opiskelevat muun muassa liiketaloutta, matkailualaa sekä ravintola-alaa.

Rehtori Olli arvioi, että Salpausselän väistötiloissa ollaan ainakin syyslomaan saakka ja paluun pitäisi toteutua vaiheittain viimeistään ensi vuoden alussa.

Remontin venyminen tarkoittaa myös sitä, että Utinkatu 44:ssä ei voi ruokailla, vaan ruokailu on siirretty Utinkatu 85:een.

Utinkadun kampuksen saneerauksen on määrä valmistua lopullisesti vuoden kuluttua syksyllä. Uusiin tiloihin asettuu muun muassa 500 lähihoitajaopiskelijaa.

9.8. klo 19.42: Otsikkoa muokattu.