Hyppää sisältöön

Australia aikoo lopettaa muovijätteen viennin ulkomaille – "Kyse on meidän jätteistämme, meidän vastuustamme"

Muutos koskee muovin lisäksi myös kierrätyspaperia ja -lasia. Taustalla on Aasian valtioiden vastahakoisuus ottaa enää vastaan muiden valtioiden jätekuormia.

Indonesialainen tullivirkailija tarkasti Australiasta saapuneita, muun muassa muovi- ja ongelmajätettä sisältäneitä kontteja 9. heinäkuuta. Kuva: Fullu Handoko / EPA

Australia aikoo lopettaa muovin ja muun kierrätyskelpoisen jätteen viennin ulkomaille. Taustalla on kasvava kansainvälinen huoli valtameriä saastuttavasta muovijätteestä ja Aasian valtioiden vastahakoisuus ottaa enää vastaan muiden valtioiden jätekuormia.

– Kyse on meidän jätteistämme ja ne ovat meidän vastuutamme, Australian pääministeri Scott Morrison sanoi perjantaina.

Muutos koskee kiistellyn muovin lisäksi myös kierrätyspaperia ja -lasia. Morrison kertoi Australian haluavan välttää riskin, että jätteet päätyvät lopulta esimerkiksi valtameriin, kuten Koillis-Australian Ison Valliriutan edustalle.

Australia valmistelee aikataulua jäteviennin lopettamiseksi ja toivoo, että vientikielto saadaan voimaan mahdollisimman nopeasti. Morrison ei kertonut, mitä australialaisten tuottamille jätteille sen jälkeen tarkalleen tapahtuu.

Australiassa paikallispoliitikkoja kuitenkin patistetaan toimiin, jotta kaatopaikoille päätyviä jätemääriä pystyttäisiin vähentämään ja kierrätystä lisäämään tuntuvasti. Tällä hetkellä Australiassa kierrätetään esimerkiksi vain noin 12 prosenttia muovista.

Indonesia palautti heinäkuussa yli 200 tonnia jätekuljetuksia takaisin Australiaan. Kuva: Fullu Handoko / EPA

Australia vie muovijätettä useisiin Aasian maihin

Australian hallinnon mukaan vuoden mittaisella tarkastelujaksolla maasta vietiin yli neljä miljoonaa tonnia kierrätyskelpoista jätettä ulkomaille, valtaosa Aasian maihin. Määrä vastasi noin 12 prosenttia Australian kierrätysjätteestä.

Nykyisellään Australia vie muovijätettä muun muassa Indonesiaan, Malesiaan, Thaimaahan ja Vietnamiin.

Kansainvälisten jätekuljetusten ongelmat alkoivat kärjistyä, kun Kiina alkoi rajoittaa ulkomaisten muovijätteiden vastaanottoa rajusti vuonna 2017. Kiinan varaan laskeneet länsimaat joutuivat etsimään uusia kohteita jätelasteilleen.

Jätteitä kuljetettiin useisiin muihin Aasian maihin, kuten Thaimaahan, Malesiaan, Vietnamiin ja Indonesiaan. Myös niissä on sittemmin alettu rajoittaa jätekuljetuksia.

Heinäkuussa Indonesia ilmoitti, että se palauttaisi yli 210 tonnia jätteitä Australiaan sen jälkeen kun kierrätyspaperina vastaanotetun jätelastin joukosta oli löydetty haitallisia aineita ja kotitalousjätettä, kuten vaippoja.

Toukokuussa Malesia ilmoitti palauttavansa 450 tonnia muovijätettä lähtömaihin, kuten Australiaan, Kanadaan, Yhdysvaltoihin, Saudi-Arabiaan, Japaniin ja Kiinaan.

Australia osallistuu ensi viikolla järjestettävään Tyynenmeren valtioiden kokoukseen, jossa valtamerten saastuminen ja ilmastokriisi ovat pääaiheita. Eräissä Tyynenmeren alueen valtioissa Australiaa on arvosteltu siitä, ettei se ole ryhtynyt riittävän tarmokkaasti hillitsemään ilmastokriisiä.

Lue myös:

.
.