Keskustan Annika Saarikko aloittaa perhevapaan kansanedustajan roolissa: "Tätä raskautta ei ole voinut pitää vain itsellään"

Ministerin paikalta vuodeksi eronnut Saarikko haluaa miesten ottavan lisää vastuuta perheistä ja perhevapaista.

Annika Saarikko
Kansanedustaja Annika Saarikko Turun Aurajokirannassa.
Keskustan Annika Saarikko odottaa uutta elämänvaihetta kahden lapsen äitinä. Ministerinpesti päättyi perjantaina.Samuli Holopainen / Yle

Keskustan Annika Saarikko odottaa kahta asiaa, joista molemmat toteutuvat pian. Perheen toinen lapsi syntyy runsaan kuukauden kuluttua.

Toiseksi Saarikko odottaa, että keskustapuolue saa vihdoin uuden puheenjohtajan syyskuun 7. päivänä Kouvolassa.

– Aika on ollut pitkä. Tyhjiö on varmasti näkynyt ulospäin, kansanedustaja sanoo jälkimmäisestä odotuksen kohteesta.

Puolue on ollut vailla näkyvää johtajaa eduskuntavaaleista lähtien. Saarikko ei halua arvioida, mikä olisi ollut oikea ajankohta vallanvaihdolle keskustan johdossa.

– Kesää on vietetty tässä välissä, mutta aika on ollut pitkä. Hienoa, että kisa nyt syyskuun alkupuolella ratkeaa.

Yöjuna meni menojaan

Haastattelupäivänä perjantaina Annika Saarikko on osallistunut valtioneuvoston kesäistuntoon Kultarannassa ja jättänyt tiede- ja kulttuuriministerinä eronpyyntönsä tasavallan presidentille.

Kotikaupunkinsa Turun Aurajokirannassa istuu kansanedustaja, jolla ei ole minuuttiaikataulua – pitkästä aikaa.

Toisinkin voisi olla. Moni odotti, että puolueensa kärkinimiin kuuluva Saarikko olisi mittauttanut suosionsa ja lähtenyt tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta.

– En halua sillä enää spekuloida. Minulla on hyvä ja rauhallinen mieli oman sydämen ratkaisusta, hän sanoo vetäytymisestään.

– Minun on aika vaikea nähdä itseäni samassa yöjunassa, jolla Kaikkonen ja Kulmuni lähtivät kiertämään koko Suomea. Se olisi ollut jo fyysisestikin raskasta.

Kohti uutta nousua

Keskustan uuden puheenjohtajan tehtävästä ei ole tulossa helppo. Keskusta koki kevään eduskuntavaaleissa historiallisen tappion, ja kannatus matelee yhä alle 13 prosentissa.

Annika Saarikko muistuttaa olleensa hallitusvastuuseen tarttumisen kannalla rajusta vaalitappiosta huolimatta.

– Sateentekijöitä ei kannata odottaa, vaan nousu perustuu monen ihmisen yhteiseen onnistumiseen ja yhteiseen itsetuntoon ja siihen, että on jotakin sanottavaa suomalaisille.

Saarikko toivoo, ettei uudelta puheenjohtajalta odotettaisi sitä, että tämä yksin hoitaisi liikkeen kannatuksen nousuun. Hänen mielestään moinen olisi mahdotonta.

Sitä paitsi hänkin haluaa olla mukana kääntämässä suuntaa. Linjapuhe käynnistyy pyytämättä. Saarikon keskusta ajaa lapsiystävällistä Suomea, joka on elinkelpoinen joka kolkaltaan.

Kansanedustaja Annika Saarikko Turun Aurajokirannassa.
Annika Saarikon mukaan vuoden mittainen perhevapaa ei ollut lopulta kovin radikaali ratkaisu. – Olen edelleen kansanedustaja ja voin jatkaa ministerinä vuoden päästä.Samuli Holopainen / Yle

Annika Saarikon päätös vetäytyä puheenjohtajuuskisasta otettiin keväällä vastaan ristiriitaisesti. Toisten mielestä perheen asettaminen etusijalle oli oikein, kun taas joidenkin mielestä kyseessä oli taka-askel tasa-arvon tiellä.

Lisäksi Saarikon piti erota valtioneuvoston jäsenyydestä. Puolueen johdossa asia ratkaistiin niin, että Hanna Kosonen hoitaa tehtävää vuoden.

Saarikon mukaan hän on saanut puolueeltaan hyvän vastaantulon jo kahdesti. Perhevapaat eivät ole olleet esteenä ministerinimityksille.

– Kokonaan toinen kysymys on yhteiskunnan isompi kuva siitä, miten naiset ainakin itse kokevat suosituskeskeisyyden ja riittämättömyyden tunteen.

Miehille lisää vastuuta

Kun puhutaan perhe-elämän ja uran yhteensovittamisesta yleisesti, Annika Saarikko sivuuttaa nopeasti lainsäätäjän mahdollisuudet vaikuttaa asiaan. Hallitus ryhtyy kyllä toimeen perhevapaauudistuksen aikaansaamiseksi, hän vakuuttaa.

Tosiasiassa perhevapaauudistuksen läpivienti saattaa olla myös tälle hallitukselle vaikea pala. Eduskuntavaalien alla Saarikko muotoili Ylen vaalikoneessa kantansa (siirryt toiseen palveluun) niin, että isien osuutta perhevapaista pitää kasvattaa, mutta ei äitien kustannuksella.

Nytkään Saarikko ei puhu kiintiöistä vaan arvoista ja vastuista. Hän toivoo, että miesten vastuunotto perheistä ja perhevapaista kasvaisi.

– Oma mieheni oli kotona puolet ajasta lapsen ollessa pieni. Sillä oli valtava vaikutus perheen sisäisiin ihmissuhteisiin. Isän rooli on tosi tärkeä.

Toiseksi hän painottaa aitoa mahdollisuutta osa-aikatyöhön. Nykylain mukaan työaikaa saa osittaisella hoitovapaalla lyhentää siihen asti, kun lapsi pääsee toiselta luokalta – ellei se aiheuta vakavaa haittaa työnantajalle.

– Liian moni tekee työtä muka osa-aikaisena: vaikka nelipäiväistä työviikkoa tehden viiden päivän työt pienemmällä paikalla, Saarikko sanoo.

Yhden lapsen perheet yleistyvät

Edellisessä ministerinpestissään perhe- ja peruspalveluministerinä Annika Saarikko sai eteensä raskaita aiheita. Lastensuojelussa paljastui kaltoinkohtelua, vanhustenhuollosta puhkesi kohu ja soteuudistus karahti kiville.

Toiseen raskauteen on Saarikon mukaan sekoittunut paljon yhteiskunnallista pohdintaa. Ministerinä hän istui moneen otteeseen miettimässä, miksi Suomeen syntyy niin vähän lapsia.

– Tätä raskautta ei ole voinut pitää vain itsellään.

Saarikon mukaan toisen lapsen odotus on tuntunut varmemmalta kuin ensimmäinen raskaus. Hän luottaa jo osaamiseensa kasvattajana ja tietää perheen saavan tukea lähipiiriltä. Sekin ilahduttaa, että Aarnista on tulossa veli.

– Yhä useampi on perheensä ainoa lapsi. Kokemus sisaruudesta Suomessa vähenee.

Lue lisää:

Tiede- ja kulttuuriministeri vaihtuu Annika Saarikon jäädessä perhevapaalle – Hanna Kosonen aloittaa ministerinä

Keskustaa on vaivannut puhumattomuuden kulttuuri, sanoo Katri Kulmuni – "Meidän pitäisi luoda ihmisille toivoa"

Analyysi: Taistelua keskustan johtajuudesta on käyty kulisseissa yli puolitoista kuukautta – Ehdokkaiden julkiset kaksintaistelut alkavat tänään